Насловна Вијести Источно Сарајево Свјетски дан борбе против туберкулозе

Свјетски дан борбе против туберкулозе

93
0

“Туберкулоза је заразна болест, која је стара неколико хиљада година, а изазива је бактерија „Mycobacterium tuberculosis“ и најчешће се манифестује на плућима, али може да захвати и друге органе попут бубрега, костију, мозга, лимфних жлијезда, коже“, истакла је специјалиста пнеумофтизиологије – супспецијалиста медицинске онкологије, др Анита Ковачевић.

Она каже да се туберкулоза најчешће преноси капљичним путем, перорално и директним контактом преко заражене коже.

Од туберкулозе могу обољети људи свих старосних група, али најчешће обољевају старији са слабим имунитетом, дијабетичари, алкохоличари и особе које су на имуносупресивној терапији, наводи др Ковачевић и каже да су главни симптоми туберкулозе повишена температура, кашаљ, губитак апетита, знојење, понекад крв у испљувку.

Др Ковачевић наглашава да данас највећи проблем у свијету представља ХИВ инфекција и удруженост туберкулозе са овом болешћу.

„Најбоља мјера превенције против туберкулозе је БЦГ вакцина, која се даје одмах по рођењу. Вакцина нас штити од тешких и смртоносних облика туберкулозе, као што је туберкулозни менингитис и милијарна туберкулоза плућа. Остале мјере превенције од спречавања настанка туберкулозе су здрав начин живота, исхрана, избјегавање контакта са зараженим пацијентима који се морају изоловати и лијечити“, нагласила је др Ковачевић.

Према њеним ријечима туберкулоза је болест која се данас рјеђе јавља, али морамо је схватити озбиљно јер и данас може бити смртоносна, и код млађе, и код старије популације људи. Људи умиру од крварења, недостатка кисеоника и других компликација ове болести.

Иако је туберкулоза откривена давно, данас је велики проблем лијечење ове болести и појава мултирезистентних облика који су отпорни на терапију коју имамо, закључује др Ковачевић.

Наша болница била је један од већих регионалних центара за лијечење туберкулозе и имала је чак 500 кревета за лијечење пацијената обољелих од туберкулозе, док данас имамо само неколико пацијената годишње.

Сваке године се обиљежава дан борбе против туберкулозе да би се јавност информисала и подсјетила да је то болест од које је велики број људи умирао раније, болест која се лијечила у санаторијумима по двије године и више, то јесте да је туберкулоза болест која и дан данас прави проблем нарочито ако је удружена са ХИВ инфекцијом.

 

ИЗВОРболница србија источно сарајево
Претходни текстПросјечна фебруарска плата већа за 49 КМ у односу на јануарску
Сљедећи текстНа подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана четири кривична дјела