Насловна Вијести “Трачак наде” упознао заједницу са начином рада са особама са тешкоћама у...

“Трачак наде” упознао заједницу са начином рада са особама са тешкоћама у развоју

151
0

Фочанско Удружење „Трачак наде“ организовало је данас први пут „Дан отворених врата“, чиме је суграђанима приближило свој рад и показало да његов терапијски центар није намијењен само за игру, већ прије свега за квалитетан стручни рад са особама са тешкоћама у развоју.

У дневном центру „Трачка наде“, чији рад заједно финансирају општина Фоча и Америчка агенција за међународни развој УСАИД, дјеца са тешкоћама у развоју, али и чланови њихових породица, могу да добију стручну помоћ од психолога, логопеда, дефектолога, социјалног радника и медицинских техничара.

Психолог Марица Перишић каже да је њихов задатак оснаживање читаве породице и подршка, не само дјетету са тешкоћама у развоју, већ и њиховим родитељима, браћама и сестрама.

„Прије свега мораш да будеш човјек, па онда психолог, некада је довољно да некога погледаш, да се насмијешиш и саслушаш га, па ћемо онда да причамо о савјетима, методама и техникама. Настојимо да родитељима помогнемо да погледају живот кроз ружичасте наочаре, јер све оно штио се дешава око нас није онакво какво јесте, него онакво како ми гледамо на то“, рекла је Перишићева.

Логопед Нина Дракул појашњава да се нова услуга саунд сори слушалице са магнетом који се поставља на тјеме главе заснива на коштаној проводљивости звука.

„Дијете слушајући посебно обрађену музику вјежба мозак и главна ствар је неуропластичност мозга. Користимо га код дјеце са АДХД поремећајем пажње, аутизмом, са интелектуалном ометеношћу и разним потешкоћама, једноставно дјеца су боље концентрисана, музика их умирује“, каже Дракулова.

Она додаје да добре резултате даје и рад са дјецом помоћу Берингер логопедског сета.

„Имамо инсталираних 50 програма и користи се за разне потешкоће, за артикулацијске поремећаје. То је тренутно најсавременији сет, који се користи у логопедији и имамо доста велики напредак код све дјеце“, појаснила је Дракулова.

Док дјевојчици Божици Поповић показује како да наниже перле, дефектолог Маја Рашевић појашњава да је та вјежба веома корисна за фину моторику.

„Крећемо од највећих, преко средњих до најмањих, сортирамо их по облику и боји, чиме стимулишемо фину мооторику да око гледа оно што рука ради. Кроз ову активност стимулишемо и остале активности- когнитивне, моторичке, пажњу, памћење, мишљење“, истиче Рашевићева.

Дјевојчица Божица Поповић каже да јој је лијепо у „Трачку наде“ и да свакодневним вјежабама постиже напредак у свом развоју.

„Волим да долазим, играм се и дружим са драгим особама. Кроз вјежбу постижемо и напредак“, рекла је Божица.

Члан „Трачка наде“ Миладин Ћосовић каже да праве разне украсне предмете.

„Данас смо правили кутије. Волим да долазим, долазим сваког дана“, каже Миладин.

Срећан је и његов другар Немања Драгичевић.

„Супер нам је, лијепо се дружимо“, рекао је Немања.

Његова мајка Драгана Драгичевић истиче да Немањи боравак у Центру много значи, али и да она увијек може да добије помоћ психолога и другог стручног особља.

„Он воли што овдје има другове, много воли друштво, боље се осјећа, расположенији је и тражи да га доводим чешће. И мени, као самохраној мајци, долазак овдје даје снагу и поправља раположење“, истакла је Драгичевићева.

Предсједник Удружења „Трачак наде“ Јелена Вилотић каже да им је намјера да „Даном отворених варата“ широј заједници покажу колико се труде и раде са дјецом и одраслима.

„Пружамо услуге дјеци из Фоче, Устиколине, Горажда, Вишеграда, Чајнича, Рогатице, Билеће, Гацка, Љубиња, Калиновика. Имамо 130 корисника, односно 130 породица о којима водимо бригу на разноразне начине“, навела је Вилотићева.

Она је напоменула да су увели и неколико нових метода у раду са дјецом.

„Имамо нове сензорне слушалице, а крећемо поново, односно припремамо дјецу за неурофидбек. У преговорима смо да набавимо томатис апарат, који ће употпунити све ово што имамо, поред „берингера“ и сензорних слушалица“, каже Вилотићева.

У Удружењу очекују да ће се наћи на списку добитника возила за превоз чланова, набављених у републичкој акцији „С љубављу храбрим срцима“.

„Још немамо конкретно инфромацију. Из Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске речено нам је да смо једно од удружења за које се разматра да би могло добити аутомобил. Ако добијемо возило, моћи ћемо да уведемо нове услуге- пружање подршке на терену, јер имамо породица у којима имамо чланове са тешком интелектуалном ометеношћу или породице гдје су мајке старије животне доби, па не могу да дођу”, навела је Вилотићева.

На “Дан отворених врата”, међу бројним суграђанима, посјетили су их и замјеник начелника општине Весна Рашевић и начелник општинског Одјељења за привредуи и друштвене дјелатности Оливера Елез.

Елезова је напоменула да је Фоча једна од водећих општина у разумијевању проблема ових породица, те да заједно са УСАИД-ом помаже “Трачку наде” да задовољи све основне потребе.

“Велики број стручних и компетентних особа, не само да забавља, већ покушава да социјално и здравствено укључи сву дјецу. Трудимо се и надамо се да ћемо успјети, у сарадњи са надлежним минстарствима, да ово прерасте у једну институцију, као што је у Требињу, Бањалуци и Бијељини, да будемо ми сљедећа општина која ће добити облик организовања који ће бити јавна установа. Ово удружење је показало да је компетентно да ову активност настави у оквиру државне институције”, рекла је Елезова.

Трачковце је посјетила и омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић, која је похвалиола ово удружење да свакодневно напредује у раду са дјецом са тешкоћама у развоју.

Дружење су увеличали и студенти и професори Медицинског факултета из Фоче, који годинама сарађују са “Трачком наде”, који је дио наставне базе њиховог студијског одсјека специјална едукација и рехабилитација.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстПутин прихватио позив Зеленског на преговоре
Сљедећи текстОдржана XIII редовна сједница Скупштине општине Рогатица