Насловна Вијести Требиње: Отворена изложба слика Борка Мочевића

Требиње: Отворена изложба слика Борка Мочевића

29
0

У галерији Kултурног центра Требиње Борко Мочевић, академски сликар из Источног Сарајева, представио се вечерас требињској публици изложбом слика „Аутопортрет“.

Импресивна и богата поставка од шездесетак радова састоји се из два сегмента. С једне стране, присутни су портрети са ликом. На њима препознајемо Сарајлије који су оставили велики и значајан траг на само у различитим врстама умјетности, већ и у другим сферама живота. Међу њима су велики Бранислав Нушић (који је био први управник Народног позоришта у Сарајеву), Момо Kапор, Душко Трифуновић, глумац Беким Фехмију, фудбалер Бранко Станковић и остале личности које су битно утицале и на артистичке погледе самог аутора.

С друге стране су портрети без лика. Руке прекривају лице, сакривају поглед и приказују грч, бол и патњу.
„Заправо, овај други сегмент изложбе је аутопортрет. Није класичан аутопортерт у питању. Више је то портрет умјетника везан за сам дух и емоције. Заклоњен је поглед од стварности која нас окружује. Kрујући поглед и лице, хтио сам да укажем на неподношљивост реалности која нам је наметнута и коју живимо; да не могу да гледам све ово што се дешава око нас – стање у друштву, култури и у свему, јер је мање-више све катастрофално“, казао је Борко Мочевић.

Аутор Мочевић додаје да су, као контраст човјеку са згрченом руком, дати голубови који су слободни, заједно се крећу, кљуцају, шетају. Али о томе, према ријечима аутора, свако на свој начин треба да размишља, да нађе везу и емоцију у свакој слици посебно.

Љубитељи умјетности у Требињу изложбу Борка Мочевића моћи ће да посјете до 18. фебруара.

ИЗВОРкц требиње
Претходни текстИзгласано неповјерење Влади Здравка Кривокапића
Сљедећи текстМинистар Пашалић и фочански дрвопрерађивачи договорили промјену правилника о расподјели обловине