Насловна Вијести Република Српска Тридесет година од почетка хрватске агресије

Тридесет година од почетка хрватске агресије

18
0

У Броду ће данас бити обиљежено сјећање на 30 година од агресије Хрватске на ову општину, која је била увод за најсвирепије злочине који су се ту догодили и чиме је отпочео рат у БиХ, најављено је из општинске Борачке организације.

Агресију су извршили регуларна Хрватска војска и паравојне оружане формације из Хрватске, потпомогнуте оружаним паравојним формацијама Хрвата и муслимана из Босанског Брода.

Тај дан је, истичу у Борачкој организацији, у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији из Хрватске.

Обиљежавање организују општина Брод, Борачка организација Брод и Мјесни одбор Борачке организације Бродско поље један.

Парастос погинулим борцима биће служен у 11.15 часова испред спомен-обиљежја у Бродском пољу један, код Основне школе „Свети Сава“.

Из Борачке организације су подсјетили да је први напад почео поред магистралног пута Брод-Дервента, у Стадионској улици, када су хрватске војне снаге, у сарадњи са 108. бригадом Збора народне гарде, заузеле центар града.

Истог дана је у вечерњим часовима рањен тадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Брод Михајло Сремац.

Напад на општину Брод 3. марта 1992. године био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу.

Тог 26. марта су припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске убили девет српских цивила у Сијековцу, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

ИЗВОРсрна, фото Удружење Српска Рамонда
Претходни текстПоледица у вишим предјелима и преко превоја
Сљедећи текстДанас сунчано, увече ново наоблачење