Насловна Вијести Туристи „на црно“испразнили касу; Шта показују званични подаци о броју посјетилаца у...

Туристи „на црно“испразнили касу; Шта показују званични подаци о броју посјетилаца у децембру

32
0

Према званичним подацима институција РС у децембру 2021. године, остварено је 26.980 долазака туриста у Српску. На основу тог броја уплаћено је свега 98.584 КМ прихода по боравишној такси.

Саговорници “Новости” кажу да је то катастрофалан податак који говори о размерама рада у сивој зони, односно примања туриста на црно, где очито власници смјештајних капацитета госте не пријављују и избјегавају плаћање боравишне таксе која иде у буџет.

Даље тврде да је само у Бањалуци око Нове године било око 70.000 људи у граду и да се говорило о сјајној посјети туриста, као и да су сви капацитети били заузети читав мјесец и није се могао наћи слободан кревет. Поред Бањалуке, туристи су окупирали и Требиње, Источно Сарајево, Јахорину, Бијељину…

Посјета која је дефинитивно била велика, када се упореди са званичним подацима о наплати таксе, доказ је да се ради о малверзацијама великих размјера.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС каже да је просто постало неиздрживо колико се избјегава плаћање боравишне таксе, која износи од двије до три марке по особи по ноћењу, зависно од града, и то је сада већ масовна појава широм земље којој се мора стати у крај.

– На примјеру града Источно Сарајево је то очигледно, јер овдје се наплати годишње око 250.000 КМ. То је неприхватљиво, јер имамо и Јахорину. Реално је да имамо око милион марака од такса – каже Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, ради се о новцу који је намијењен за промоцију туристичких потенцијала цијеле Српске и за привлачење нових гостију.

– Боравишна такса је законска обавеза и мора се поштовати – истакао је Ћосић.

Он поручују да су из Савеза већ отишли захтјеви инспекцији да прочешљају терен и да се утврди који су они који избјегавају плаћање боравишне таксу и да им се претресу књиге гостију.

– Спремили смо и измјену законске регулативе да убудуће имамо дневну пријаву госта у сарадњи са Пореском управом РС – поручио је Ћосић и додао да ће се тим измјенама спријечити да податке о гостима достављају на крају мјесеца.

Миодраг Лончаревић, директор ТОРС каже да су уложили много труда како би привукли госте у Српску и да није задовољан са подацима о наплати боравишних такси.

– На основу уплата боравишне таксе по објектима који се баве услугама пружања смјештаја у 2021. од укупно 64 општине и града наплата боравишне таксе је забиљежена у 51 општини на подручју Српске. У 13 општина нема смјештајних капацитета, и самим тим није ни било прихода – појаснио је Лончаревић.

ТОРС је у 2021. реализовао промотивне активности на домаћем и страном тржишту највише базирајући се на регион Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија.

ИЗВОРНезависне
Претходни текстОдржана сједница Скупштине Борачке организације Пале (ВИДЕО)
Сљедећи текстЕП препоручио да Украјина добије статус кандидата за чланство у ЕУ