Насловна Водич до здравља Турунташ: Подићи свијест о туморима коже

Турунташ: Подићи свијест о туморима коже

44
0

Према ријечима специјалисте пластичне и реконструктивне хирургије, др Наташа Турунташ, посљедњих неколико година свједоци смо знатног пораста тумора коже. Иако су се ови тумори некада искључиво повезивали са људима старије животне доби, у посљедње вријеме се појављују и код млађих особа, па је самим тим неопходно подићи ниво свијести и знања о туморима коже у општој популацији.

Она је појаснила да, као и тумори других ткива, тумори коже по базичној подјели могу бити доброћудни и злоћудни и да их је некада тешко разликовати без коначне патохистолошке дијагнозе.

„Доброћудне туморе карактерише јасна ограниченост, спор и експанзиван раст, за разлику од злоћудних који расту брзо, нејасно су ограничени, врше инвазију на околна ткива и шаљу метастазе. И једни и други могу бити пигментисани и непигментисани“, нагласила је др Турунташ.

Специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије сматра да, с обзиром на агресивност и непредвидивост меланома, посебан акценат треба ставити на превенцију њихове појаве.

Према њеним ријечима, најчешћи фактори ризика који доводе до појаве тумора коже су генетска предиспозиција, изложеност УВ зрачењу, особе са већим бројем младежа на кожи (више од 50), особе свијетле боје коже и очију.

„Самопрегледи и прегледи од стране чланова породице препоручују се једном мјесечно. Уколико пигментисана промјена привлачи пажњу посматрача, било да је дошло до промјене боје, облика, величине, израженог свраба и појаве спонтаног крварења, обавезно се савјетује преглед специјалисте пластичне хирургије или дерматологије“, закључује др Турунташ.

ИЗВОРЈЗУ Болница "Србија Источно Сарајево
Претходни текстУ понедјељак 11. редовна сједница Скупштине општине ИНС
Сљедећи текстУ Српској на вирус корона позитивно још 70 особа