Насловна Вијести У Бриселу нова рунда разговора Београда и Приштине

У Бриселу нова рунда разговора Београда и Приштине

26
0

У Бриселу ће 20. и 21. априла бити одржана нова рунда састанака радних група Београда и Приштине за проналажење трајног рјешења за таблице, док ће се састанак главних преговарача, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, одржати у четвртак.

Портпарол Европске уније Петер Стано поновио да ће ЕУ помоћи обема делегацијама како би рјешења била пронађена, али је нагласио да је одговорност за проналажење рјешења на двема странама.

– Ми желимо да до 21. априла они постигну напредак – нагласио је јуче Стано.

Истакао је да ће „сваки споразум о регистарским таблицама захтијевати политичку флексибилност и компромис“.

Приштинска страна тврди да 21. априла истиче рок за примену наљепница као шестомјесечног рјешења, док Београд наводи да се са Приштином у Бриселу у октобру нису договорили да 21. априла истиче рок режиму наљепница, већ мандат експертима радних група да до тада пронађу рјешење за таблице које ће потом представити странама.

Одржавање састанака ових радних група започето је након што је закључен споразум о привременом рјешењу за таблице крајем септембра у Бриселу који је деескалирао ситуацију на сјеверу КиМ, односно на прелазима Јариње и Брњак који су били блокирани 14 дана у септембру и почетком октобра прошле године.

ИЗВОРртс
Претходни текстБОРС позвао грађане да дођу на скуп „Слобода“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстСПЦ сутра обиљежава Велики четвртак