Насловна Вијести Источно Сарајево У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву, до 15.00 часова вакцинација без...

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву, до 15.00 часова вакцинација без заказивања

202
0

У Дому здравља у Источном Сарајеву одлучили су да организују један дан за масовнију вакцинацију без заказивања, након што је посљедњих дана повећано интересовање грађана за имунизацију против вируса корона, а посебно за трећу дозу, изјавио је Срни координатор тима за спровођење вакцинације Данко Васиљевић.

Вакцинација ће бити обављена у просторијама Kултурног центра Источно Ново Сарајево.

„Ми знамо да је око 300 људи било већ на списку за неке од наредних дана, па смо њих и позвали. Сви грађани који дођу до 15.00 часова биће вакцинисани првом, другом или трећом дозом, тако да ми рачунамо, да ће најмање 300 људи бити вакцинисано, али је могуће да ће број да буде и већи“, додао је Васиљевић.

Он каже да су данас доступне „спутњик ве“, „фајзер“ и „синофарм“ вакцине.

Васиљевић је истакао да је првом дозом против вируса корона до сада вакцинисано близу 8.000, другом дозом око 7.900, а трећом негдје око 800 становника општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Он је напоменуо да и даље током радних дана од 13.00 до 18.00 часова заинтересовани грађани могу да се вакцинишу у просторијама Хитне помоћи, у оквиру Дома здравља.

„Прије неколико дана смо добили и значајне количине вакцине `модерна`, која до сада није била доступна и за њу је потребна претходна најава због специфичног начина чувања. Било би добро да се грађани претходно најаве и за `спутњик ве` и `фајзер`, а за `синофарм` није потребна најава“, истакао је Васиљевић.

Он је додао да је тренутна епидемиолошка ситуација мало боља у односу на ранији период.

“Преполовио се број пацијената који се јављају на преглед са симптомима акутне респираторне инфекције и углавном је ријеч о лакшим клиничким сликама. На дневном нивоу у ковид амбуланту се јавља између 60 и 80 пацијента, а раније је било више од 150″, истакао је Васиљевић.

Васиљевић је додао да је прије 10 до 15 дана било активних случајева више од 230, а сада је око 100, додајући да је ипак процес вакцинације, колико толико, утицао на то.

„Пратимо и даље ситуацију, јер не можемо са сигурношћу предвидјети како ће се даље ствари одвијати“, додао је Васиљевић.

ИЗВОРсрна, фото Катера
Претходни текстСутра почињу “Сретењски дани“ у Палама
Сљедећи текстРС: Преминуло 10, заражено још 165 лица