Насловна Вијести У недјељу обиљежавање Дана Четвртог батаљона Војне полиције ВРС

У недјељу обиљежавање Дана Четвртог батаљона Војне полиције ВРС

21
0

Удружење ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ обиљежиће у недјељу, 22. маја, у Источном Сарајеву 50 година од формирања јединице и три деценије од када је Четврти батаљон Војне полиције стављен под команду ВРС.

Поводом обиљежавања Дана Четвртог батаљона војне полиције, у 11.30 часова биће служен помен за погинуле и умрле припаднике јединице, те положено цвијеће код споменика Слава српском борцу“.

Прије пола вијека, 1972. године, формиран је 288. батаљон Војне полиције, тада као јединица под директном командом Сарајевске армијске области, који је био смјештен у сарајевској касарни Виктор Бубањ“.

Јединица је 24. маја 1992. године, након вишедневне блокаде, а по ранијем споразуму ЈНА и Предсједништва БиХ, напустила касарну Виктор Бубањ“ и измјештена је у касарну Слободан Принцип Сељо“ у Лукавици.

Од људства које је приступило ВРС, 25. маја 1992. године формиран је Четврти батаљон Војне полиције, који је као приштапска јединица дјеловао у саставу Сарајевско-романијског корупса.

Кроз јединицу је прошло 409 бораца, а бројно стање се кретало од 130 до 200 припадника. За Републику Српску живот је положио 21 борац, а њих 30 је одликовано.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПочело обиљежавање 30 година од формирања Вишеградске бригаде
Сљедећи текстДанас сунчано и топлије