Насловна Магазин Култура У петак изложба посвећена Дари Секулић

У петак изложба посвећена Дари Секулић

140
0

Матична библиотека Источно Сарајево организује у петак, 4. марта, изложбу под називом “Сретна скитница”, посвећену истакнутој пјесникињи Дари Секулић. Аутор изложбе је библиотекар Ивана Куљанин, најављено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Изложба посвећена истакнутој пјесникињи биће отворена у петак у холу Матичне библиотеке у 13.00 часова. Дара Секулић рођена је 1931. године у селу Кордунски Љесковац, а преминула је прошле године у Сарајеву. Написала је 28 књига поезије.

Посљедња збирка „Одбачене пјесме“ објављена је 2019. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

„Она је интензивно живјела и говорила о свему што је провоцирало њену реакцију, њену лирску истанчану, али и мисаоно продубљену ријеч, као свједочанство личног доживљаја и искуства у сјенци општег, народног страдања. Дара је испила многу горку чашу са неметнуте историјске трпезе и рекла многу тешку ријеч о испразности и бесмислу живљења у насилном и безбожном свијету који је изгубио своје хумано лице“, записао је кљижевник Стеван Тонтић у рецензији „Одбачених пјесама“.

 Дара Секулић, између осталих, објавила је књиге пјесама „Одсањани дом“, „Грлом у јагоде“, „Горак конак“, „Блиско било“, „Лицем од земљице“, „Облик студи“, „Дух пустоши“, „Лицем према сунцу“, „Брат мој Тесла“, „Реч се игра“ (пјесме за дјецу).

Добитница је пјесничких награда: „Саво Мркаљ“ и „Златна струна“ за 1972. годину, „Змајева награда“ за 1997. годину, „Печат вароши сремскокарловачке“ за 2002. годину, награде Књижевних сусрета на Козари 2010. године и других.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстНови испад Бајдена: Помијешао Украјинце са Иранцима
Сљедећи текстУ петак сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“