Насловна Магазин Култура У Требињу приказан документарни филм “Јени, мало свјетло са Запада”

У Требињу приказан документарни филм “Јени, мало свјетло са Запада”

217
0

У биоскопу Културног центра приказан је документарни филм „Јени, мало свјетло са Запада“ и промовисана књига „Ратни дневник Пале 1993-1995“, по којој је филм настао.

Сњежан Лаловић, директор Кинотеке Републике Српске, истакао је да је филм урађен на основу дневника Јени Лигтенберг, Холанђанке која је 1993. године дошла у ратну болницу „Коран“ да донесе хуманитарну помоћ и остала на Палама до краја рата, дијелећи судбину нашег народа, болесника и медицинског особља.

„Јени је заиста била мало свјетло са Запада, како се и назива филм, јер је она по повратку у Холандију причала о борби нашег народа. Ми смо од стране западних медија све вријеме рата, а ево и данас, анатемисани и били смо они најгори. Иако, нажалост, није наилазила на одобравање чак ни од својих најближих, надамо се да је пронијела бар дио истине о српском народу“, рекао је Лаловић.

Књига „Ратни дневник Пале 1993-1995“, коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић, изашла је у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Наташа Кулашинац, директор Матичне библиотеке, казала је да је Јени Лигтенберг свој дневник и све што је записивала за вријеме рата оставила академику Мирку Шошићу.

„Академик је те рукописе 2016. године уступио Матичној библиотеци и, заједно са издавачком кућом „Свет књиге“ из Београда, ова књига је угледала свјетлост дана. Књигу смо 2020. године превели на енглески језик. Одржали смо много промоција, како у Србији, тако и у Републици Српској и књига је јако добро прихваћена“, навела је Наташа Кулашинац.

Она је додала да је књига крајем прошле године преточена у филм, те изразила наду да ће публици бар мало бити дочарано оно што се тада дешавало на Палама, као и слика о овој хероини која је касније била прогањана кад се вратила у своју домовину, гдје је нису прихватали због те приче и сарадње са Србима.

ИЗВОРkctrebinje.com
Претходни текстУ Сокоцу одржан Шаховски турнир „Сретење“
Сљедећи текстДевет медаља за Џудо клуб Гацко на Меморијалном турниру “Милош Мрдић”