Насловна Вијести БиХ Укинута акциза на гориво и умањена стопа ПДВ-а

Укинута акциза на гориво и умањена стопа ПДВ-а

33
0

Овим законом усвојеним по хитном поступку привремено су укинуте акцизе на гориво. Али да би закон ступио на снагу неопходно је да и Дом народа ПСБиХ усвоји предложени закон.

– Посланици Представничког дома ПСБиХ подржали су закон о измјени закона о акцизама у Босни и Херцеговини чији су предлагачи били посланици СДП-а Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Нада Младина и Зукан Хелез.

За овај закон гласао је 31 посланик. Нико није био против.

Овим законом усвојеним по хитном поступку привремено су укинуте акцизе на гориво. Али да би закон ступио на снагу неопходно је да и Дом народа ПСБиХ усвоји предложени закон.

Усвојен је закључак да и Дом народа овај закон усвоји по хитној процедури.

Измјене предвиђају укидање наплате акцизе на гориво, што ће смањити малопродајну цијену литра горива за 35 фенинга.

Одлуком су укинуте акцизе на дизел-гориво и остала плинска уља, петролеј, моторни бензин-безоловни, моторни бензин, лож-уље, течни нафтни плин за погон моторних возила, биогорива и биотечности.

По истеку шест мјесеци, остављена је могућност Савјету министара БиХ да својом одлуком продужи за 3 мјесеца дефинисани износ акцизе.

У расправи о приједлогу закона Магазиновић је подсјетио и како је закон донесен.

„Тадашњи шеф мисије „EU Wigemark“ је био носилац те активности, радили смо до 4 ујутру, а ми који смо били против тога окарактерисани као непријатељи развоја БиХ. Зашто? Зато што је тада било говора да ће од тог новца бити изграђени нови километри аутопута. То се није десило, новац од акцизе није отишао тамо гдје треба, него је кориштен за попуњавање буџета. Wигемарк је отишао, оставио мртве мачке у замрзивачу и нас са скупљим горивом и с акцизом која је могла бити много мања. Данас смо у ситуацији да морамо провести ову мјеру, јер морамо бити солидарни. Сви буџети достижу своје рекорде“, казао је Магазиновић, појашњавајући да се буџети пуне кроз ПДВ, а да су рекордни буџети само знак да се узео од грађана.

Када је ријеч о увођењу диференцијалне стопе ПДВ-а данас су се разматрала два приједлога. СДС-ов и СНСД-ов. Прошао је на крају СДС-ов приједлог са 27 гласова ЗА и 4 суздржана. Против није био нико.

Према СДС-овом приједлогу животне потрепштине опорезују се с пет посто, а луксуз с 22 посто.

Приједлог СНСД-а био је да ПДВ на животне потрепштине буде 10 посто, а на луксуз такође 22 посто.

Усвојен је и закон о измјенама закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине по хитном поступку.

ИЗВОРBN/Patria
Претходни текстУручена донација за Планинарски дом „Црвене стијене“ на Романији
Сљедећи текстХор „Просвјета“ одржао музичко-поетско вече