Насловна Вијести Усаглашена изјава о дубокој забринутости за Украјину

Усаглашена изјава о дубокој забринутости за Украјину

25
0

Савјет безбједности УН, укључујући Русију, изразио је синоћ „дубоку забринутост за одржавање мира и безбједности Украјине“ и подржао напоре генералног секретара свјетске организације да пронађе мирно рјешење.

Ово је било прво саопштење највишег тијела УН од почетка војне акције Русије. Овакви документи усвајају се консензусом, а предложени нацрт саставили су Норвешка и Мексико.

„Савјет безбједности изражава дубоку забринутост за одржавање мира и безбједности Украјине. Савјет безбједности подсјећа да су све државе чланице преузеле, према Повељи УН, обавезу да рјешавају своје међународне спорове на миран начин“, наводи се у изјави.

Највише тијело УН у тексту „изражава снажну подршку напорима генералног секретара /Антонија Гутереша/ у потрази за мирним рјешењем“.

Такође је затражено да Гутереш у догледно вријеме поново поднесе извјештај Савјету безбједности.

Гутереш је поздравио усвајање изјаве и рекао да ће учинити све што може да „спасе животе, умањи патњу и пронађе пут мира“.

Гутереш се прошле седмице састао са руским предсједником Владимиром Путином у Москви и са украјинским предсједником Владимиром Зеленским у Kијеву.

ИЗВОРсрна, Reuters, фото РТРС
Претходни текстКустурица свечано отворио “Кустендорф“
Сљедећи текстСвијет ће гладовати ако се не отворе украјинске луке