Насловна Вијести Свијет Ванредни састанак Алијансе

Ванредни састанак Алијансе

25
0
Представници земаља из НАТО савеза почели су данас ванредни састанак након што је руски предсједник Владимир Путин наредио покретање велике војне акције у Украјини, а у току су и припреме за ванредни самит, јавила је агенција АП.

– Ово је озбиљно кршење међународног права и озбиљна пријетња по евро-атлантску безбједност – саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је додао да су се савезници састали да би разговарали „о посљедицама агресивних акција Русије“.

Поједине чланице Алијансе испоручују оружје, муницију и другу опрему Украјини, али НАТО као организација то не чини и неће покренути никакву војну акцију да би подржао Украјину, која је близак партнер ове организације, али без шанси да постане њена чланица, наводи се у агенцијском извјештају.

– Стојимо уз народ Украјине у овом ужасном тренутку. НАТО ће учинити све што је потребно да би заштитио и одбранио све савезнике – рекао је Столтенберг.

Земље које су близу зоне конфликта – Естонија, Летонија, Литванија и Пољска – затражиле су консултације према члану 4 основног споразума НАТО савеза, који се односи на „угрожавање територијалног интегритета, политичке независности или безбједности било које стране у Алијанси“.

ИЗВОРsrna
Претходни текстЦијели свијет прати ситуацију: Руски тенкови улазе у Украјину (ВИДЕО)
Сљедећи текстБогатији за 64 наслова