Насловна Вијести Више од 2.000 студената уз професора Ковића

Више од 2.000 студената уз професора Ковића

28
0

Више од 2.000 студената широм Републике Српске вечерас су уз професора Милоша Ковића, који се путем онлајн линка на Филозофском факултету на Палама обраћа студентима.

Један од организатора бесједе Лазар Шкобо рекао је да је директан повод за овај догађај недавна забрана уласка у БиХ историчару Ковићу чиме је спријечен да испуњава радне обавезе на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву гдје предаје дуги низ година.

– Циљ студената садашњих и бивших Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, поштоваоци лика и дјела професора јесте да на овај дан саборношћу, слогом, заједништвом на један најпозитивнији начин покажемо сво гнушање према нелегитимној и нелегалној одлуци надлежних органа институција БиХ – рекао Шкобо новинарима прије почетка обраћања професора.

Шкобо наводи да желе да покажу да један такав курс ударања на постојање Срба на овом простору неће бити могућ.

Он додаје да ће студенти из 15 градова Српске дати подршку професору Ковићу.

Пројекат се реализује у сарадњи са патриотским организацијама широм Републике Српске, те се бесједа истовремено емитује у више градова и општина.

Поред Ковића, адвокату Горану Петронијевићу 25. марта на прелазу Каракај није дозвољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у рјешењу, „представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ.

Бившем команданту Жандармерије Србије генералу Братиславу Дикићу није дозвољен улазак у БиХ на граничном прелазу Рача 24. марта, а универзитетском професору Милошу Ковићу 12. марта.

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић тада је тврдио да је забрана уласка Ковићу „донесена у складу са законом“, али и да је овај случај само, како је рекао, „један од хиљаде“.

ИЗВОРСрна
Претходни текстТО Републике Српске потписала Споразум о сарадњи са Савезом извиђача града Београда (ВИДЕО)
Сљедећи текстДодик: Нема рестриктивних мјера према Русији