Насловна Вијести Република Српска Вишеград: Обиљежавање 80 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима

Вишеград: Обиљежавање 80 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима

244
0

У петак и суботу, 27. и 28. маја, биће обиљежено 80 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавање ће почети у петак свечаном академијом у вишеградском Дому културе од 19.00 часова.

У суботу, 28. маја у 12.00 часова, у Старом Броду биће служен парастос убијеним цивилима, након чега ће бити положени вијенци на спомен-обиљежје и цвијеће у ријеку Дрину.

У 12.30 планирано је обраћање званичника.

Програм ће бити реализован у присуству представника институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, општине Вишеград, града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Рогатица, Фоча, Ново Горажде, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, градских и општинских организација и грађана.

Током усташке офанзиве 1942. године мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање почињено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду освештан је Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју, у набујалу Дрину.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСоколац: Предавање о теми „Оружје не штити, оружје убија“ и о вршњачком насиљу
Сљедећи текстПредавање о опасностима употребе ватреног оружја