Насловна Вијести Република Српска Вишковић: Република Српска је енергетски независна

Вишковић: Република Српска је енергетски независна

206
0

Отварању Самита енергетике „Сет 2022“ у Требињу, присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је истакао да је Република Српска енергетски независна захваљујући сопственим капацитетима, а да је подизање степена енергетског суверенитета један од кључних изазова у будућности.

Вишковић је рекао да Влада Српске планира подизање енергетског суверенитета кроз градњу нових енергетских објеката из обновљивих извора енергије и модернизацијом постојећих термоелектрана.

Он је истакао да је у област енергетике инвестирано двије милијарде КМ од којих је 1,6 милијарди КМ сконцентрисано у Херцеговини.

Премијер је подсјетио да је прошле године почела изградња хидроелектрана „Бук Бијела“ и „Бистрица“, а да за око мјесец дана очекује почетак припремних радова и на ХЕ „Дабар“.

Са стратешким партнерима из Мађарске ради се и на соларном парку „Требиње један“, снаге 170 мегавата, а такође постоји интересовање инвеститора за соларну и вјетроенергију.

„Влада Републике Српске ће наставити да подржава раст и развој свих наших компанија и да подстичемо развој Српске“, нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да је Српска у релативно повољној позицији када је ријеч о енергетици, а да је глобална енергетска криза проузроковала енорман раст цијена енергената, што треба да буде опомена да се граде сопствени енергетски објекти, да Српска искористи сопствене ресурсе и јача енергетску независност.

Вишковић је поновио да Република Српска и даље има најповољније цијене струје у окружењу и да је стратешки циљ да грађани и привреда и даље имају повољне цијене енергије, а да се истовремено подстиче извоз енергената.

Премијер је оцијенио да је Самит енергетике у Требињу један од најзначајнијих на простору Балкана, а да је Требиње енергетски центар.

ИЗВОРртвис
Претходни текстПетровић: До 2029. енергетски капацитети снаге 1.000 мегавата из обновљивих извора
Сљедећи текстМинистар Ћорић и градоначелник Источног Сарајева о изградњи тунела Пале – Источно Ново Сарајево – Источна Илиџа (ВИДЕО)