Насловна Вијести Република Српска Вукадиновић: У плану реконструкција пута до Драгочаве

Вукадиновић: У плану реконструкција пута до Драгочаве

210
0

Начелник Фоче Милан Вукадиновић, изјавио је данас да је у плану јавних набавки предузећа „Путеви Републике Српске“ за ову годину реконструкција магистралног пута Фоча-Драгочава у дужини од 5,6 километара, што ће побољшати дио путне инфраструктуре на регионалном путу који од Драгочаве води ка Заваиту и Челебићима, а који је деценијама у катастрофалном стању.

Вукадиновић је, након састанка са представницима мјесних заједница Драгочава и Заваит, истакао да ће настојати да локална управа у сарадњи са Владом Републике Српске створи и друге предуслове да овај крај коначно добије пристојну путну комуникацију која је гарант живота и опстанка мјештана.

Он је указао да су регионални пут према Челебићима и магистрални путеви према Шћепан Пољу и Тјентишту важни не само за становништво, већ и за развој привреде.

„Имамо информације и обећања из `Путева Републике Српске` да је у плану јавних набавки реконструкција пута Фоча-Драгочава, то треба да иде на Владу и надам се да ћемо то ријешити. Међутим, остатак дионице од Драгочаве према Заваиту и Челебићима скоро је у непроходном стању. Апелујемо на надлежне да се то ријеши, да се поправе критичне тачке како бисмо створили предуслове за опстанак тог краја“, рекао је Вукадиновић.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да је планирано проглашење Парка природе „Тара“, те рудник олова и цинка у Челебићима, путеви су потребни за развој привреде, туризма и пољопривреде на том подручју.

Мјештани Драгочаве, Заваита, Мештревца и Челебића годинама су огорчени због лошег одржавања регионалног пута Фоча-Челебићи, који овај дио Републике Српске повезује са Црном Гором.

Од Фоче до Драгочаве пут је асфалтни, али је због деценијског неодржавања пропао на бројним мјестима.

„Дјед ми је причао да је тај пут буквално прије 70 година ручно прокопан, а данас поред толике савремене машинерије и осталог никада није ни проширен ни саниран, нити је иједна кривина рађена. Хоћемо да се то више покрене са мртве тачке, и према Заваиту, Слатини, Челебићима и свуда, те да се тај дио према Драгочави ријеши што прије“, рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Драгочава Душан Марић.

Док је до Драгочаве асфалт у лошем стању, од Драгочаве према Заваиту и Челебићима назире се само у траговима, до чега су довели лоше одржавање и камиони којима се извлачи шумска грађа.

Предсједник мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић, навео је да тампон, зависно од временских прилика, чак и за један дан нестане са пута.

„И даље тражимо да се настави, не насипање, него асфалтирање пута, парцијално од Драгочаве према Заваиту и Челебићима. Ту смо да се консултујемо са надлежнима и ако треба покажемо које су најкритичније тачке, да се те дионице прво асфалтирају. Овако даље ако остане, ово је немогуће, мјештани су незадовољни“, истакао је Секуловић.

ИЗВОРсрна, фото Српскаинфо
Претходни текстОпштина Фоча и рафтери домаћини Свјетског првенства уз промоцију Таре
Сљедећи текстСутра наставак главног претреса против Амира Кујовића