Насловна Вијести Забрана уласка Петронијевићу – кршење основних људских права

Забрана уласка Петронијевићу – кршење основних људских права

41
0

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић, оцијенио је за Срну да забрана уласка у БиХ адвокату Горану Петронијевићу представља дискриминацију и кршење основних људских права о слободи кретања.

Kоментаришући јучерашњу одлуку о удаљавању Петронијевића са граничног прелаза Kаракај, Јовановић је указао је да је понашање сарајевске власти супротно свим нормама које су на снази у Европи и у свијету.

„Људи не могу бити кажњавани због свог мишљења или због тога што се по ставовима разликују од неке власти. То је необјашњив анахронизам за 21. век“, рекао је Јовановић.

Ова одлука, према његовој оцјени, практично значи да се забрана уласка људима који имају другачија мишљења и ставове претвара масовну појаву и кршење основних норми људских права која важе у цивилизованом свијету.

„Уместо да границе буду сасвим отворене за све људе, овде се прави дискриминација по основу различитих мишљења и по само њима знаним критеријумима. Ово не води ничему и само погоршава атмосферу и унутар БиХ, али и у односима БиХ и Србије“, оцијенио је Јовановић.

Адвокату Горану Петронијевићу јуче на прелазу Kаракај није дозовољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у рјешењу, „представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ“.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстАктивни пожари на више локација у Херцеговини
Сљедећи текстУ Сијековцу код Брода обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским народом