Насловна Вијести Жељко Самарџија: Инструкција Турковићеве класичан политички безобразлук

Жељко Самарџија: Инструкција Турковићеве класичан политички безобразлук

226
0

Отворено писмо српских дипломата само је први корак, а већ наредни биће захтјев за смјену министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, јер наметање непостојећег празника није само провокација, већ и класичан политички безобразлук, изјавио је Срни амабасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија.

Самарџија је рекао да је таква инструкција апсолутно неприхватљиво за Републику Српску и српске кадрове у заједничним институцијама и дипломатско-конзуларној мрежи.

Он је оцијенио да је наметање датума којим је почео трагичан грађански рат у БиХ као “обиљежавање заједничког празника” заиста трагикомично.

То је, додао је, и доказ политичке немоћи и неспремности да се успостави функционална државна заједница заснована на равноправности њених народа, али и наглашене унитаристичке амбиције странке коју представља министарка Турковић.

Према његовим ријечима, отворено писмо српских дипломата је само први корак, а већ наредни биће захтјев Савјету министара и Предсједништву БиХ да због противзаконитог и неуставног дјеловања министарке иностраних послова и при томе замјеника предсједавајућег Савјета министара за њену смјену и повлачење с мјеста шефа дипломатије.

“Она својим дјеловањем доводи до евидентних подјела у дипломатско-конзуларној мрежи што може довести до потпуне блокаде рада дипломатске мреже БиХ”, закључио је Самарџија.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су отворено писмо министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић у којем је обавијештавају да неће прихватити њену инструкцију и обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржан 19. Међународни џудо Куп „Требиње 2022“ (ФОТО)
Сљедећи текстУ Српској 38 новозаражених особа, преминуло 12