Насловна Вијести Свијет Званично успостављени дипломатски односи Москве и Донбаса

Званично успостављени дипломатски односи Москве и Донбаса

71
0
Русија је од 22. фебруара успоставила дипломатске односе са Доњецком и Луганском Народном Републиком, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„У складу са указом руског предсједника Владимира Путина, 22. фебруара 2022. формализован је споразум о успостављању дипломатских односа на нивоу амбасада између Русије и Доњецке и Луганске Народне Републике од наведеног датума, размјеном дипломатских нота између руског и министарстава спољних послова у тим републикама“, наводи се у саопштењу које је објављено синоћ.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упутио је честитку министрима спољних послова република у Донбасу Наталији Никоноровој и Владиславу Деинегу поводом успостављања дипломатских односа, јавио је ТАСС.

– Руска страна спремна је за свеобухватан развој сарадње са Доњецком и Луганском Народном Републиком, укључујући између министарстава спољних послова, у интересу грађана наших земаља, јачања мира, регионалне стабилности и безбједности – поручили су из руског Министарства.

Предсједник Русије Владимир Путин признао је сувереност република у Донбасу у понедјељак, 21. фебруара, а са Пушилином и Пасечником је потписао споразуме о пријатељству, сарадњи и међусобном пружању помоћи.

Он је наредио Министарству спољних послова да успостави дипломатске односе са републикама у Донбасу, а Министарству одбране да осигура мир на њиховим територијама.

ИЗВОРsrna
Претходни текстПрекид водоснабдијевања у Сумбуловцу
Сљедећи текстОдјељењу за педијатрију Болнице „Србија“ дониран пулсни оксиметар