Насловна Најновије Нема исписнице за двије Српкиње до завршетка дисциплинског поступка

Нема исписнице за двије Српкиње до завршетка дисциплинског поступка

474
0

Двјема студенткињама српске националности, које су протеклих дана биле изложене медијској хајци због објава на друштвеним мрежама, неће бити дозвољен испис са Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву, док се не заврши дисциплински поступак против њих, саопштио је декан Факултета Јасмин Ахић.

Према Ахићевим ријечима, Факултет је након сазнања о немилом догађају на друштвеним мрежама, покренуо дисциплинску пријаву против студенткиња.

„Формирана је комисија и док поступак не буде завршен и чињенице утврђене, нећемо се као институција оглашавати. У току тог дана смо обавијестили и Полицијску управу Ново Сарајево, која је ступила у контакт са Тужилаштвом БиХ. Дисциплински поступак је у току и он ће у законским роковима бити завршен“, рекао је Ахић.

Након што је објављено да ће ове двије студенткиње наставити да студирају у Београду, Ахић је рекао да до сада о томе није разговарао са професорима из Србије.

„За сваки испис потребно је да се поднесе захтјев, али знам да док се дисциплински поступак не заврши, не може се исписати са факултета“, рекао је Ахић.

Ректор Универзитета у Сарајеву Рифат Шкријељ, навео је да је договорено, да Факултет предузме све кораке који су у складу са законом и Статутом Универзитета.

Према његовим ријечима, студенткиње су одступиле од правила којима се морају повиновати сви студенти Универзитета и зато ће сносити посљедице у складу са Статутом Универзитета.

„Универзитет у Сарајеву отворена је средина на којој су добродошли студенти цијелог свијета, а камоли студенти из БиХ“, рекао је Шкријељ.

Он није желио да коментарише то што ће двије студенткиње добити стипендије из Србије за студирање у Београду.

„Уколико буду уписане на Универзитет у Београду, са којим имамо споразум о сарадњи, размотрићемо наставак сарадње“, поручио је Шкријељ.

Након медијске и хајке својих колега и других из Федерације БиХ, којој су биле изложене, студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву Валентина Вујичић и Слађана Тодић, директор Безбједносно-информативне агенције Србије, Александар Вулин, понудио је да оне наставе школовање на академији за безбедност у Београду.

Најављено је да ће оне бити стипендисти Србије и имати смјештај у студентском дому у Београду, а да ће остатак финансијског дијела њиховог школовања носити предузеће „Сарајево-гас“, као предузеће Владе Републике Српске.

 

ИЗВОРсрна, фото Аваз.ба
Претходни текстПотврђене оптужнице због наношења тјелесне повреде, као и насиља у породици
Сљедећи текстКод Херцег Новог уловљен пјешчани морски пас