Насловна Магазин Занимљивости Код Херцег Новог уловљен пјешчани морски пас

Код Херцег Новог уловљен пјешчани морски пас

360
0

Захваљујући рибарима из Херцег Новог, Институт за биологију мора из Котора дошао је до нових вриједних података за изучавање начина живота једне ријетке врсте ајкуле која живи у Јадрану – пјешчаног морског пса.

– Улога рибара у очувању и истраживањима хрскавичавих риба (морских паса и ража) је незамјењива. Захваљујући њима, били смо у могућности да забиљежимо поновни улов пјешчаног морског пса (Carcharhinus plumbeus) који је био означен – саопштено је из Института уз напомену да се ради о јединки пјешчаног морског пса која је раније била означена тагом у близини Венеције, а поново је ухваћена у Херцег Новом.

 

Даљина између двије локације је 326 наутичких миља, односно нешто више од 600 километара, што је изузетно велика дистанца, узимајући у обзир да је јединка дугачка мање од једног метра, казали су су из Института.

Они су се захвалили рибарима из луке Кјођа у Италији и Херцег Новог, који су омогућили да се морски пас прво означи, а затим и пријавили поновни улов исте ове јединке, наводе Вијести.ме.

Захваљујући рибарима који су уловили неколико примјерака ове ријетке врсте морског пса, у акваторијуму око ушћа Бојане, у септембру прошле године Институт за биологију мора из Котора је званично потврдио постојање пјешчаног морског пса и у овим водама.

Институт за биологију мора Универзитета Црне Горе, истиче да је потврђено присуство укупно 44 врсте ајкула и ража.

ИЗВОРРТРС, Фото: Институт за билогију мора
Претходни текстНема исписнице за двије Српкиње до завршетка дисциплинског поступка
Сљедећи текстЈуговић одржао састанак са новим руководством Комуналног предузећа