Насловна Вијести Потврђена оптужница у предмету “Ејуп Ганић и други“

Потврђена оптужница у предмету “Ејуп Ганић и други“

99
0

Суд БиХ потврдио је оптужницу Тужилаштва БиХ, која Ејупа Ганића и још девет лица терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву, извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Осим Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Суд је 12. маја потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ од 26. априла, саопштено је данас из овог суда.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено, да се оптужница односи на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

Тужилаштво БиХ заједно са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, као и МУП-ом Републике Српске, спровело је темељну истрагу, у оквиру које је саслушано више стотина свједока овог догађаја, међу којима преживјели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број учесника догађаја.

Уз оптужницу је предложено саслушање 277 свједока, као и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа, којима се поткрепљују наводи оптужнице.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстЈош ништа од нижих цијена горива, укидање акциза није ни стигло на дневни ред
Сљедећи текстДрвар: “Ноћни вукови“ одали почаст борцима погинулим у последњем рату