Насловна Магазин Култура Сутра крсна слава храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима

Сутра крсна слава храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима

84
0

Храм Светог Преображења Господњег у Пофалићима у Сарајеву сутра ће прославити крсну славу – Преображење Господње.

Литургија ујутро почиње у 9.00 часова, а вечерас ће празнично вечерње у 18.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Храм Светог Преображења је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих званица и 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као храмовна крсна слава.

Пројекат цркве првобитно је био намијењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу овог храма.

Храм је током посљедњег рата у БиХ знатно оштећен, те је у послијератном периоду почела обнова крова и поправке, а 2004. године и ново живописање унутрашњости.

Обнова храма Светог Преображења Господњег је вршена у етапама, а данас се ова црква сматра једним од најљепших храмова у Дабробосанској епархији.

Од краја па само до 2016. године десило се више од 40 напада на ову цркву. Већина напада остала је неријешена, а починиоци су прошли некажњено.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће обиљежити празник Преображења Господњег, који је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.

На Преображење се први пут у години износи и благосиља нови род грожђа, а вјеровање је да се уз овај празник преображава читава природа, најављујући тако скори долазак јесени.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Новости“: До избора стиже други контингент њемачких војника
Сљедећи текстПредстављен зборник „Рогатичка поетска плетеница“