Насловна Вијести Сутра почиње изборна кампања

Сутра почиње изборна кампања

225
0

Кампања пред опште изборе у БиХ почиње сутра, када стартује период од 30 дана током којих је дозвољено емитовање плаћеног политичког оглашавања, као и непосредног обраћања кандидата, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације /РАК/.

Изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 1. октобра, у 7.00 часова и траје до њиховог затварања, а забрана објављивања резултата испитивања јавног мњења на снази је од 30. септембра у 7.00 часова до затварања бирачких мјеста.

РАК је подсјетио на обавезу поштовања Поглавља 16 Изборног закона БиХ и Правилника о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана одржавања избора.

У саопштењу је наведено да се обавеза покривања изборних активности током избора односи на све пружаоце аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија у БиХ.

„Осим тога, пружаоци аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија обавезни су да Агенцији доставе распоред планираних изборних програма најкасније седам дана прије почетка изборне кампање, као и важеће цјеновнике маркетиншких услуга најкасније 15 дана прије почетка изборне кампање“, наведено је у саопштењу.

Правилник о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања до дана одржавања избора, као и Изборни закон БиХ, доступни су на веб-страници Агенције www.рак.ба, а листа овјерених политичких субјеката за изборе доступна је на веб-страници Централне изборне комисије БиХ www. Избори.ба.

РАК је позвао све телевизијске станице да праћење изборне кампање у највећој могућој мјери учине приступачним особама са оштећењем слуха, као и слијепим и слабовидим особама.

У програмима попут изборних хроника и политичких дебата, те непосредном обраћању политичких субјеката, препоручује се обезбиједити тумачење на знаковни језик или титловање.

Општи избори у БиХ заказани су за 2. октобар. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстБјелица честитао први дан школе
Сљедећи текстТривић: У нову школску годину улазимо неспутани епидемиолошким околностима