Насловна Најновије Француска: Обилне падавине и поплаве на сјеверу, више од 100 градова у...

Француска: Обилне падавине и поплаве на сјеверу, више од 100 градова у приправности

193
0

Вишедневне обилне падавине на сјеверу Француске довеле су до изливања ријека, које су поплавиле куће, усљед чега је евакуисано становништво, док је више од 100 градова у стању највише приправности.

Око 200 школа у је затворено, а спасиоци су морали да премјесте и стоку, преноси Ројтерс.

Француски министар за животну средину Кристоф Бешо рекао је да ће у неколико десетина насеља бити проглашена природна катастрофа, што ће олакшати приступ власницима кућа и предузећа, која су поплављена, да имају корист од осигурања.

У департману Па-де-Кале на сјеверу Француске поплављено је на стотине кућа и ораница након обилних падавина, евакуисане су 133 особе, а црвени метео аларм је и данас на снази.

Од понедјељка су три особе лакше повријеђене у полавама.

У том департману је за синоћ било најављено од 90 до 100 милиметара кише по метру квадратном, што је количина падавина за просјечни мјесечни ниво, а падавине су настављене и данас и прогнозирано је од 30 до 50 милиметара падавина, објавио је „Фигаро“.

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је грађане у четвртак да буду опрезни због поплава.

У Па-де-Калеу било је у четвртак увече око стотину интервенција ватрогасаца и евакуисане су 133 особе Црвени крст је отворио 12 смјештајних центара.

У Сент-Етјену је током ноћи између понедјељка и уторка оштећено око 300 кућа.

Школе у ​​200 општина остаће затворене и данас, а жељезнички саобраћај је у прекиду на релацији Булоњ – Етапл и Сен-Пол-Етапл најмање до суботе.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстПрва лига Републике Српске: Побједа Фамоса
Сљедећи текстВозачи добијају инфо-пулт Ауто-мото савеза