Насловна Вијести ЦИК БиХ: Дo 2. јуна мора бити оперативан новац за изборе

ЦИК БиХ: Дo 2. јуна мора бити оперативан новац за изборе

14
0

До четвртка, 2. јуна, треба да буду оперативна финансијска средства за спровођење општих избора у БиХ, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/.

Из ЦИК-а позивају Савјет министара да донесе посебну одлуку о финансирању општих избора јер ће у супротном бити угрожено њихово одржавање 2. октобра.

У саопштењу се наводи да ЦИК за ову годину захтијева 15.658.000 КМ, у шта није укључено евентуално повећање плата државних службеника, од чега 12.568.000 КМ за спровођење општих избора.

„Према сазнањима ЦИК-а, Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2022. годину који би се требао наћи на дневном реду Савјета министара у дијелу расхода ЦИК-а предвиђа укупно 13.003.000 КМ, односно недовољан износ у односу на захтјев“, наводи се у саопштењу.

Из ЦИК-а наводе да је, у односу на потребна средства, нацрт буџета за ЦИК нижи за 2,8 милиона КМ.

У саопштењу се истиче да је ЦИК у основном буџетском захтјеву за 2022. годину исказала потребу за 12.858.000 КМ, од чега 9.768.000 КМ за Програм посебних намјена, односно спровођење општих избора.

Из ЦИК-а кажу да су због планираног увећања накнада за чланове бирачких одбора, доставили и Анекс буџетског захтјева за увећање средстава за спровођење избора за 2.000.000 КМ.

„С обзиром на то да су основни буџетски захтјев и Анекс буџетског захтјева достављени у 2021. години, због инфлације и повећања цијена робе и услуга, ЦИК БиХ је доставила и захтјев за додатних 800.000 КМ за спровођење општих избора ове године“, навели су из ЦИК.

Они су позвали надлежне да предложени Нацрт буџета ускладе са буџетским захтјевом ЦИК, те да га усклађеног доставе у даљу процедуру.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа Палама у петак инфо-сесија за незапослене
Сљедећи текстРогатички атлетичари освојили четири сребрне медаље