Насловна Најновије Јагодић: Договорена приправност свих служби

Јагодић: Договорена приправност свих служби

46
0

На сједници Штаба за ванредне ситуације Рогатица договорена је приправност свих служби и привредних субјеката, те предузете мјере ублажавања посљедица од временске непогоде која се очекује.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је Срни након сједнице овог штаба да у случају најављених обилних киша највећа опасност пријети у централном сливу ријеке Ракитнице, дијела кроз Рогатицу и посебно на излазу из градског насеља, те да су предузете све превентивне мјере заштите.

Он је истакао да је то уско грло, корито Ракитнице на излазу из Рогатице, јер никада није доведено до краја његово уређење у дужини од 1.300 метара, на дијелу од старе Клаонице до Стијена, због чега би, уколико би кише биле изузетно јаке и дуготрајне, у опасност од поплаве могло доћи приградско насеље Загановићи и дио Доњег поља.

Јагодић је нагласио да у локалној управи иновирају радније припремљени пројекат за уређење овог дијела корита, који би, према обећању, био реализован заједно са „Водама Српске“, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и општином Рогатица.

„Договорена је приправност свих служби, привредних субјеката и предузете су све мјере ублажавања посљедица од временске непогоде која се очекује“, изјавио је Јагодић.

Када је ријеч о механизацији, екипама које ће бринути о заштити од невремана биће потребни скипови, машине које са крановима могу чистити корито ријеке од воденог наноса у случају врло обилних падавина, јер је корито Ракитнице на излазу из Рогатица према Вишеграду, благо закривљено према на десно и улази у стијене, што може довести до изливања воде.

Начелник општине је додао да ће и мјештани насеља Загановићи бити у приправности, да се уз помоћ локалних служби предузму превентивне мјере заштите од најављене временске непогоде.

Из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске највљено је да се до петка, 20. јануара, очекују врло обилне падавине уз јак до олујни вјетар, те снијег на вишим планинама.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредузимају се превентивне мјере поводом најављених обилних падавина у Српској
Сљедећи текстАпел грађанима да превентивно дјелују због најављеног невремена