Насловна Најновије Предузимају се превентивне мјере поводом најављених обилних падавина у Српској

Предузимају се превентивне мјере поводом најављених обилних падавина у Српској

129
0

Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава коју је усвојила Влада, без обзира на ризик, наложила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, ангажују људство, прочисте бујичне потоке, ангажују постојећу механизацију или додатну механизацију из приватног сектора – истакао је Милан Новитовић, в.д. директор ЦЗ Српске, након састанка који је одржан са премијером Радованом Вишковићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Савом Минићем, представницима ЈУ „Воде Српске“ и Републичког хидрометеоролошког завода.

Након издавања црвеног метеоаларма Републичка управа ЦЗ упозорила је, каже Новитовић,  све институције и грађане о повећаној количини падавина на подручју Херцеговине и горњег Подриња. Навео је да је градоначелницима и начелницима наложено предузимање превентивних мјера.

– Дефинисали смо и прошли шта су обавезе јавних предузећа, инспекцијских органа. Рад Управа Цивилне заштите данас ће се организовати у три центра, у Фочи, Вишеграду и Требињу, из ког ће се пратити ситуација – навео је Новитовић.

Он је нагласио да је веома важна координација са локалним заједницама али и са грађанима која треба озбиљно да схвате ову ситуацију.

– Републичка Управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава коју је усвојила Влада, без обзира на ризик, наложила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, ангажују људство, прочисте бујичне потоке, ангажују постојећу механизацију или додатну механизацију из приватног сектора – истакао је Новитовић.

Минић је истакао да нема мјеста паници, али да је потребан опрез.

– Када је у питању праћење ситуације, оно је овај пут експедитивније. Из Вода Српске нам је потврђено да проточност свих канала у Српској добра. Ако олујно невријеме преко Црне Горе пренесе дио падавина у Дрину, ситуација може бити алармантна. Али морамо дјеловати превентивно да умањимо евентуалну штету – нагласио је Минић.

Истакао је да грађани треба да буду у координацији са Цивилном заштитом и Водама Српске.

Директор ЈУ „Воде Српске“ Мирослав Миловановић подсјетио је да је Влада Републике Српске уложила више од 300 милиона КМ у задњих 10 година у прочишћење канала.

– Око хиљаду километара канала је прочишћено, што примарних, то и секундарних и терцијарних, што за резултат има бољу одводњу и повећан степен заштите од поплава – додао је он.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТрново: Договорене превентивне мјере поводом најављених обилних падавина
Сљедећи текстЈагодић: Договорена приправност свих служби