Насловна Најновије Јавност без одговора зашто се Србима у Кантону Сарајево безочно отима имовина

Јавност без одговора зашто се Србима у Кантону Сарајево безочно отима имовина

41
0

Јавна расправа о Нацрту урбанстичког плана Кантона Сарајево, није пружила одговоре ни појашњења Србима из федералног дијела Сарајева, због чега се наново врши отимачина српске имовине и њено обезвређивање.

Током недавно одржане јавне расправе једино је констатовано да урбанистички план Сарајева није усаглашен с регулационим, а Срби који су покушали доћи до одговора због чега се њихова имовина додатно обезвређује, добили су само додатне увреде и понижења.

Гордана Пајдаковић, једна од ријетких Српкиња која се вратила на своју имовину у Вогошћи, рекла је да бошњачке велможе из Сарајева, покушавају да јој отму имовину у Вогошћи која је била у власништву њених родитеља и прадједова од Османског царства до данас.

Пајдоковићева је истакла да да им то неће поћи за руком, наводећи да има пуно земље у двије парцеле, односно 80 дунума.

О отимачини српске земље говорио је и Бранимир Трифковић, који истиче да је ријеч о приватном земљишту Срба на подручју Новог Града, Вогошће и Илиџе.

„Што се мене тиче, моје приватно власништво се налази на подручју Жучи и у питању је зелена површина коју они желе да поставе на том дијелу и да немамо право ту да градимо ни објекте, ни куће, ни било шта“, рекао је Трифковић новинарима након јавне расправе.

Urbanistički plan za Sarajevo manjkav i nedorečen! - Biznis.ba - Poslovni magazin

Срна је покушала добити коментар од директора Завода за планирање развоја Кантона Сарајево Фарука Мухаремовића, на оцјене Срба да се урбанстичким планом и проглашавањем такозваних зелених површина, на перфидан начин одузима или обезврјеђује српска имовина у овом кантону, али без успјеха, јер се Мухаремовић није удостојио да понуди било какав одговор.

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Горан Броћета, рекао је Срни, да се наставља легализација пљачке и отимања српске земље широм ФБиХ и да сваке године локалне заједнице доносе нове просторне, урбанистичке и регулационе планове, па чак и урбанистичко-техничке сагласности, далеко од очију јавности.

„Покушавају вјековни грунт послати у заборав и на том истом грунту, који свједочи да је то српска земља вијековима уназад, постављају зелене површине, граде зграде, вјерске објекте и слично“, рекао је Броћета.

Он је истакао да би све прошло неопажено од јавности, јер у многим локалним заједницама у ФБиХ скоро да и нема српских представника у органима власти.

Броћета је нагласио да су на јавној расправи у Вогошћи, поручили да „Срби само на ципелама могу понијети своју земљу“.

„Исти ти србомрзци морају да знају да је српска земља широм Федерације много дубље него што загази ђон од ципела, као и то да су је турски ђонови газили 500 година, а она опет остала Српска, па ће тако бити и послије овог бјесомучног покушаја сатирања свега што је српско у ФБиХ“, каже Броћета.

Он је истакао да ће и оно мало Срба што их је остало у ФБиХ, предати потомцима насљедство предака и да то „морају да схвате чаршијаши“.

Јавна расправа о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево за период 2016. до 2036. године, која је одржана ове седмице, само је мало одшкринула врата гомиле проблема Срба у општини Вогошћа, који тврде да им се безочно отима имовина без икакве надокнаде.

ИЗВОРсрна, фото илустрација AS Radio, Biznis.ba
Претходни текстШвеђани не желе ВАР технологију
Сљедећи текстУсвојен извјештај о раду градоначелника и Градске управе Источно Сарајево