Насловна Најновије Амбасада САД у БиХ пријети: Спремни смо одговорити на антидејтонске поступке

Амбасада САД у БиХ пријети: Спремни смо одговорити на антидејтонске поступке

155
0

Сједињене Државе јасно су дале до знања да су спремне одговорити на антидејтонске и неуставне поступке домаћих актера, те да ће подржати поступке „високог представника“ с истим циљем, саопштила је Амбасада САД у БиХ.

– Већ годинама, организације цивилног друштва и бирачи у БиХ, те међународни партнери БиХ истичу недостатке у вези са интегритетом изборног процеса у БиХ. САД, као имноги њихови међународни партнери, позивале су и позивају домаће политичке лидере да усвајањем законао интегритету изборног процеса одговоре на забринутост грађана БиХ који губе вјеру у своју демократију. На позив политичких странака, Сједињене Државе су чак помогле одржавање преговора у циљу постизања наведеног. Нажалост, политичке странке нису успјеле испунити нити основну одговорност коју имају према бирачима у БиХ: осигурати да избори у земљи будуслободни и демократски. Сви бирачи заслужују повјерењеда ће њихови гласачки листићи бити пребројани онако какосу и испуњени – речено је за портал politicki.ba из Амбасаде САД.

Реаговали су и на изјаву предсједника Срспке Милорада Додика да ће Српска организовати локалне и републичке властите изборе.

– Изјава господина Додика у вези пакета изборног интегритета наглашава да он и његова странка нису заинтересирани за заштиту права бирача у БиХ, укључујући бираче у Српској, на слободне и поштене изборе – навели су из Амбасаде.

Истичу да САД јасно дале до знања да су спремне одговорити на антидејтонске и неуставне поступке домаћих актера,

– Било какав покушај незаконитог узурпирања било које државне надлежности од стране Републике Српске или друге ниже административне јединице представљао би кршење Дејтонског мировног споразума и закона БиХ – истакли су саопштењу.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНа Дан Републике без плаћања путарине како би се спријечиле гужве
Сљедећи текстПотписани уговори о стипендирању