Насловна Најновије Бакља стигла у луку Марсеј

Бакља стигла у луку Марсеј

35
0

Олимпијска бакља упловила је данас у луку Марсеј на старом једрењаку „Белем“ са три јарбола под мјерама обезбјеђења без преседана, 79 дана прије церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу.

Бакља је стигла на југ Француске из Грчке, гдје је упаљена код древног брда Олимпије 11. априла. Пламен ће на обалу стићи након шесточасовне параде са више од 1000 бродова и окупљених око 150.000 људи, на челу са предсједником Емануелом Макроном.

Званичници наводе да ће 6.000 припадника безбједносних служби, специјализовани пси и елитне снаге патролирати улицама Марсеја, преноси британски Би-Би-Си.

Предсједник Организационог комитета за Игре у Паризу Тони Естанке рекао је да је Марсеј био очигледан избор за дочек параде бродова с обзиром да је то најстарији град у Француској којег су основали Грци.

Бакља ће сутра почети свој пут ка Паризу и, између осталих носиће је бивши фудбалери клуба „Марсеј“ Жан-Пјер Папен, Дидије Дрогба и Базил Боли.

Више од 10.000 људи учествоваће у преносу бакље која ће такође стићи и до француских прекоморских територија након чега ће стићи у Париз.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБјелица: Народ Романије увијек устајао против ропства и завојевача
Сљедећи текстПоднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске (ВИДЕО)