Насловна Најновије Бјелица: Народ Романије увијек устајао против ропства и завојевача

Бјелица: Народ Романије увијек устајао против ропства и завојевача

37
0
Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је у честитки поводом 9. мај, Дана побједе над фашизмом, да се морају чувати демократске институције и установе, те његовати култура сјећања с обзиром на то да је нацизам и даље жив.
 
Бјелица је навео да је број оних који симпатишу нацизам и нацисте расте, што се види у Украјини гдје се „повампирују“ идеје злочинаца, те слави и велича зло.

Он је истакао да из бројних европских земаља – Њемачке, Аустрије, балтичких и скандинавских земаља долазе добровољци који раме уз раме са украјинским „Азовом“ оживљавају нацизам.

– Нацизам је жив, притајен у бројим касарнама по Њемачкој, Финској, Шведској, Норвешкој и само чека да незадовољство и бијес неостварених и неодлучних усмјери ка неком „коначном рјешењу“. Зато морамо бити будни, морамо чувати демократске институције и установе, морамо његовати културу сјећања – навео је Бјелица.

Он је свим грађанима Сокоца, антифашистичким борцима и њиховим потомцима, те народима антифашистичке коалиције, честитао један од најзначајнијих датума у европској и свјетској историји – дан када је добро побједило зло, када је слобода побједила нацизам и репресију.

– Са поносом се сјећајмо наших предака јер је народ Романије увијек устајао против завојевача и ропства, то је дио нашег карактера и нашег бића. У име слободе, демократије и једнакости срећан 9. мај – навео је Бјелица у честитки.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтевандић: Владајућа коалиција расправљаће о одлуци ЦИК-а
Сљедећи текстБакља стигла у луку Марсеј