Насловна Вијести Источно Сарајево Башевић: Ски-лифт ће имати двије стазе, љетни и зимски садржај

Башевић: Ски-лифт ће имати двије стазе, љетни и зимски садржај

257
0

Након прекида прошлогодишње фазе радова због лоших временских услова и немогућности да се они заврше у предвиђеном року, радови на изградњи ски-лифта на узвишењу Пуховац у Сокоцу су настављени.

Прије осам дана, ушло се у завршну фазу припреме ски-лифта за функционисање. Према ријечима одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Страхиње Башевића завршни радови се односе на бетонирање постоља за стубове, бетонирање кошева, затим стручни радови око геодетског испитивања и позиционирања самих стубова.

Изливање тих постоља и постављање стубова се планира у наредних неколико дана, у зависности од временских прилика. Након тога се улази у затезање сајле, постављање електропостројења за контролу рада ски-лифта, као и пуштање у рад саме жице. Услиједиће и опремање објекта са свим планираним унутрашњим садржајем. Расвјета је у фази постављања свјетиљки, а све у циљу да се дефинитивно заврше неопходни радови до почетка зимске сезоне – најавио је Башевић.                                                                 

 Он је подсјетио да је укупно финансирање обезбиједила Влада Републике Српске, односно Министарство финансија, те да је вриједност пројекта око 300.000 КМ.

  • Захвалио бих се министру финансија у Влади Републике Српске Зори Видовић, која је овај пројекат пратила и подржала од самог почетка. Министарство финансија је одобрило 200.000 КМ, а ту су и донације привредника, добронамјерних људи наше општине и Сарајевско-романијске регије. Још бих упутио захвалност градоначелнику Града Источно Сарајево Љубиши Ћосићу, који је у име Града пружио значајну подршку, затим општини Соколац око прибављања потребне документације, Електродистрибуцији а.д. Пале Радна јединица Соколац у пружању апсолутне подршке у постављању електроинсталације и формирања цјелокупне електромреже за ски-лифт, али и свим људима и институцијама који су помогли у реализацији овог нашег пројекта – навео је Башевић.

Башевић је додао да су планом изградње ски-лифта предвиђене двије скијашке стазе, дужине 700 и 800 метара, од којих ће једна бити и освијетљена.

    • Осим зимског, планиран је љетни садржај који обухвата дјечије игралиште, зип лајн, осматрачнице, али све то у некој од наредних фаза радова. Сада је приоритет да ски-лифт буде у функцији до почетка зимске сезоне, како би били у склопу туристичке понуде Олимпијског центра „Јахорина“ који предводи цијелу ову причу. Осим нашег скијалишта ту је и ски-центар „Игришта“ на планини Јавор у општини Власеница, који ће са скијалиштима на Јахорини представити комплетну понуду са различитим аспектима приступа и цијенама нашим скијашима и туристима – нагласио је он.

У посљедње вријеме присутан је глобални проблем који прати климатске промјене, да су зиме екстремне, са пуно или премало снијега.

  • У том погледу планирана је изградња малог језера, јер се у близини налази водоток из којег би се могли напајати осњеживачи. Вјероватно ће они бити обезбјеђени од стране Олимпијског центра „Јахорина“, или неким финансирањем у комбинацији са донацијама олимпијског центра – додао је Башевић.

Носилац послова и радова је Ски клуб „Олимпик“, који ће управљати свим садржајима на будућем скијалишту. По покретању ски-лифта, најављена је бесплатна школа скијања за дјецу.

Ски-лифт је допремљен у децембру прошле године у Соколац и сви његови дијелови су функционални.  Изградња је почела 15. септембра 2021 године.

ИЗВОРГлас регије 057
Претходни текстРогатица: Обиљежен Дан и крсна слава општине(ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“ 20.08.(ВИДЕО)