Насловна Најновије Без испуњења производног плана у шумарству

Без испуњења производног плана у шумарству

265
0

Производни план дрвних сортимената у шумарству Републике Српске, ове године неће бити остварен јер упркос добрим резултатима у августу, септембру и октобру неће моћи да се надокнади ранији заостатак настао због временских прилика и недостатка радне снаге, изјавио је Срни секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Игор Андрић.

„Ова година ће се завршити како је и почела – лоше, а такав ће бити и почетак наредне када је у питању дрвопрерада. Ипак, морамо бити оптимисти, јер према неким прогнозама и информацијама које имамо из Њемачке и Аустрије, као битних партнера Српске, опоравак овог сектора се очекује у другој половини наредне године“, рекао је Андрић.

Андрић је навео статистичке податке по којима је у октобру производња разних шумских дрвних сортимената у односу на исти мјесец прошле године повећана за 8,2 одсто, а продаја за 2,5 одсто.

Он је додао да се повећање производње и продаје шумских сортимената у октобру може приписати бољим временским условима за производњу, а да су август и септембар такође поправили ситуацију у производњи и продаји, али недовољно да би се реализовао годишњи план производње.

„Ако посматрамо податке статистике за десет мјесеци ове године, имамо производњу мању за 5,2 одсто у односу на десет мјесеци предходне године, док је продаја шумских сортимената била мања за 7,2 одсто“, додао је Андрић.

Према подацима Републичког завода за статистику, за десет мјесеци ове године производенео је укупно 1.528.200 метара кубних разних шумских сортимената, док је продаја била у укупној маси од 1.522.706 метара кубних.

У октобру је произведено 192.096 метара кубних разних шумских сортимената, док је продано 212.756 метара кубних.

Крајем октобра на залихама је регистровано 160.411 метара кубних рзних шумских сортимената.

Андрић је нагласио да актуелно стање у шумарству узрокује и проблеме у производњи дрвних производа и намјештаја, на које битан утицај има и смањење тражње на западноевропском тржишту, који се аутоматски прелива и на наше подручје.

ИЗВОРСрна, фото општина Соколац
Претходни текстДодик: Свим политичким средствима сачувати суверенитет Српске
Сљедећи текстВукадиновић: Лоши путеви одбијају туристе