Насловна Најновије Вукадиновић: Лоши путеви одбијају туристе

Вукадиновић: Лоши путеви одбијају туристе

262
0
Као мало гдје у свијету, они који посјете Фочу за мање од пола сата вожње могу да уживају у рафтингу, окупају се у блиставо чистим ријекама и језерима, попну се на врхове планина или осјете чари прашуме Перућица. Ипак лоши путеви су кочница за развој наше општине, а вјерујем да ће институције реаговати јер већ има помака када је ријеч о путу за Шћепан Поље, како због развоја Фоче тако и цијеле Републике Српске.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Фоча Милан Вукадиновић додавши да се труде свим силама да задрже омладину.

– У буџету за 2024. годину планирамо да удвостручимо издвајања за пронаталитетну политику, а све с циљем да покушамо да поправимо демографску слику и да задржимо младе – рекао је Вукадиновић.ГЛАС: Имате велике туристичке потенцијале, јесте ли их искористили те да ли су лоши путеви кочница за додатни напредак?

ВУКАДИНОВИЋ: Општина Фоча има један огроман туристички потенцијал који је недовољно искоришћен, прије свега мислим на Национални парк “Сутјеска”, који обилује природним љепотама и културно-историјским насљеђем, а с друге стране имамо парк природе “Тара”, односно кањон и рафтинг на ријеци Тари. У наредним мјесецима планирамо да додатно радимо на промоцији природног феномена пјешчаних пирамида.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти који се раде у Фочи? Шта је приоритет у наредном периоду?

ВУКАДИНОВИЋ: Посебно смо поносни јер градимо зграду са 50 станова за младе брачне парове. Ријеч је о пројекту који ће допринијети останку породица, јер ће цијена квадрата бити 1.350 КМ, што је, убијеђен сам, у овом тренутку најповољније у цијелој Српској. Дали смо свој допринос и у изградњи храма Светог Саве, посебно око уређења парка испред богомоље. Реконструисали смо градску пијацу и трг, а у сарадњи са ресорним министарствима успјели смо наш Центар за културу и информисање да реконструишемо и да “умијемо” једну зграду која има дугу традицију. У наредном периоду планирамо изградњу дома за старе у мјесној заједници Миљевина, гдје ће бити мјеста за смјештај 50 корисника, а на неки начин ту ће бити простора и да запослимо људе.

ГЛАС: Зграда за младе брачне парове једна је пронаталитетна мјера. Шта још подузимате да задржите људе?

ВУКАДИНОВИЋ: Ту су ваучери за првачиће, помоћ основцима и средњошколцима чији су родитељи незапослени, увели смо и суфинансирање пренаталних тестова, а финансирамо и вантјелесну оплодњу. Не изостаје ни помоћ за породице са троје и више дјеце у виду суфинансирања набавке зимнице. Свако треће и наредно рођено дијете дарујемо са 1.000 марака.

ГЛАС: У предности сте у односу на већину општина у Српској, јер имате факултете, а још више јер је ријеч о Медицинском факултету на којем студирају и странци те Богословском, који је једини такве врсте у Српској?

ВУКАДИНОВИЋ: Факултети су један од стубова развоја општине. У Фочи тренутно студира око 2.000 студената са простора бивше Југославије, а студије медицине на енглеском језику похађа и око 350 студената из више од 20 земаља свијета. Желимо да проширимо смјештајне капацитете и у сарадњи са Владом РС планирамо изградњу новог блока студентског дома.

Посјета патријарха

ГЛАС: Патријарх српски Порфирије недавно је освештао у Фочи храм Светог Саве, највећу цркву у БиХ. Колико нам је важно духовно окрепљење у времену трзавица и тензија?

ВУКАДИНОВИЋ: То је био један од најзначајнијих историјских тренутака за нашу општину, с обзиром на чин освештања завјетног храма, а уз патријарха Порфирија ту је било и десет владика СПЦ-а. Обишли су општинску управу и факултете те освештали наш светосавски храм. Све то је важно за окрепљење нашег народа, а у тешим временима то окрепљење и слога српског народа пуно значи.

разговарао Милан Васиљевић

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстБез испуњења производног плана у шумарству
Сљедећи текстКад пријава против Дедића стигне у Тужилаштво, биће прослијеђена тужиоцу за ратне злочине