Насловна Најновије “Бесмртни пук“ стигао до бањалучког Трга палих бораца

“Бесмртни пук“ стигао до бањалучког Трга палих бораца

162
0

Учесници „Бесмртног пука“ стигли су на Трг палих бораца у Бањалуци, чиме је завршен овај марш поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

У маршу „Бесмртног пука“ учествовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и други министри у Влади Српске, амабасадор Русије у БиХ Игор Kалабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског и Народноослободилачког рата, те бројни грађани.

Учесници су носили слике предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама, ради подсјећања на војнике и цивиле из Народноослободилачког рата, који су дали животе у борби против фашизма.

Слиједи полагање вијенаца и цвијећа на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, а за 11.30 часова предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм.

„Бесмртни пук“ је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања Дана побједе – 9. маја.

Овај историјски догађај обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстФоча: Од сутра дјечије такмичење “Играј фудбал, буди срећан“
Сљедећи текстВучевић: Знаћемо да сачувамо слободу и мир