Насловна Најновије Бесплатно предшколско образовање за дјецу са сметњама у развоју

Бесплатно предшколско образовање за дјецу са сметњама у развоју

131
0

Бесплатним предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено је шесторо дјеце без родитељског старања и 76 дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење комисије о процјени потреба и усмјеравању, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства су навели да је усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању у јуну 2020. године омогућена олакшица рањивим категоријама дјеце за укључивање у предшколске установе.

Законом је дефинисано да републички Јавни фонд за дјечију заштиту обезбиједи накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи за дјецу са сметњама у развоју.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да су направљени значајни искораци како би се унаприједио положај дјеце која одступају од типичног развоја.

„Укључивање дјеце са сметњама у развоју у предшколске установе један је од стратешких циљева Министарства, будући да студије показују да је ефекат предшколских интервенција већи код дјеце из социјално угрожених категорија, а нарочито дјеце са сметњама у развоју“, рекла је Тривићева Срни.

Према њеним ријечима, спроводе се континуиране активности које се односе на уклањање архитектонских баријера, обуку васпитно-образовних радника за дјецу са сметњама у развоју, набавку дидактичког материјала и асистивних технологија за рад у васпитним групама.

Програм предшколског васпитања и образовања реализује се у основним школама, школама за дјецу са сметњама у развоју и центрима за социјални рад у неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе у којима не постоје предшколске установе, те установама социјалне заштите у којима су смјештена дјеца без родитељског старања.

Из ресорног министарства су додали да су уз финансијску подршку Уницефа реализована два пројекта, у оквиру којих је за неколико васпитно-образовних установа набављена асистивна технологија и извршена обука за раднике.

Израђен је и водич кроз програм одговорног родитељства и програм психосоцијалне подршке за родитеље дјеце са сметњама у развоју.

У предшколске установе уписано је и око 130 дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја која су у периоду опсервације, а немају налаз и мишљење стручне комисије.

„Измијењеним законским рјешењима прописано је формирање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање дјеце, чији стручњаци пружају подршку у раду са дјецом са сметњама у развоју у предшколским установама и основним школама“, наводе из Министарства.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЂуревић: Са Владом Српске идемо у нове пројекте
Сљедећи текстСједница Главног одбора СДС-а