Насловна Најновије Бећковић: Орден Српске велика част и признање

Бећковић: Орден Српске велика част и признање

188
0

Академик Матија Бећковић, рекао је да му је Република Српска указала велику част и велико признање, додјељивањем Ордена са златним вијенцем поводом Дана Републике и поручио да је заједничко обиљежавање празника, укључујући 9. јануар, сасвим природно, јер „ко би Српској био ближи од Србије“.

Бећковић је истакао да свако, па и Српска, има право да слави свој рођендан и да још никада није чуо да је неки рођендан неуставан, како то покушавају да прикажу они којима је прослава у Бањалуци трн у оку.

Он се нада да ће Срби ордење које добијају почети да носе као што раде Руси, а не само да их држе у фиокама.

„Добио сам од престолонаследника Александра Карађорђевића Орден Витеза великог крста и овај сада орден Републике Српске, тако да ми је то за сада сасвим довољно“, рекао је Бећковић за Срну.

Коментаришући примједбе зашто Република Српска слави свој рођендан, Бећковић је поручио да их не разумије.

„Да се Српска није родила, не би га /рођендан/ ни славила. Али, нема још нико ко се није родио да није славио рођендан. Исто тако, нисам никад чуо да је неки рођендан неуставан“, рекао је Бећковић.

Како каже, свашта је забрањивано, али прослава рођендана није никада никоме.
„Важно је било да се родите и да имате шта да славите. Али, Република Српска је, изгледа, изузетак и у том погледу“, указао је Бећковић.

Коментаришући покушаје забране обиљежавања 9. јануара, паљење српске заставе у Зеници, скидање тробојке са цркве у Коњицу и прелете америчких авиона током прославе Дана Републике, Бећковић је рекао да му није јасно шта свима њима заправо смета.

„Американци кажу да им смета што је узет верски празник за ту прославу. Али, не постоји ниједан дан у календару, а да то није дан неког свеца. Ко год је завирио у календар Српске православне цркве, могао је у то лако да се увери. Није могуће наћи неки дан у коме се не прославља неки светац“, нагласио је Бећковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом Дана Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем Матију Бећковића, српског пјесника, књижевника и академика, редовног члана Српске академије наука и уметности.

ИЗВОРСрна, фото Глас Српске
Претходни текстХитан састанак Савјета безбједности УН због напада на Јемен
Сљедећи текстСоколац: Анимиране руске бајке одушевиле дјецу