Насловна Најновије Борељ апеловао да Београд и Приштина деескалирају сукобе

Борељ апеловао да Београд и Приштина деескалирају сукобе

142
0

Европска унија снажно апелује да самопроглашено Косово и Србија деескалирају најновије сукобе, рекао је данас шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ.

– Они су се вратили разговорима. Морају да пронађу начин да окончају тенденцију да се воде борбе на улицама, да се стварају блокаде –  рекао је Борељ.

Срби на сјеверу Косова и Метохије поставили су барикаде на више локација на путним правцима који Косовску Митровицу повезују са Лепосавићем и Зубиним Потоком, након што је на административном прелазу Јариње ухапшен бивши припадник Косовске полицијске службе Дејан Пантић.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти јуче је, послије састанка са приштинским безбједносним структурама, обавијестио земље Квинте да Косову и Метохији да ће структуре такозваног Косова, предвођене специјалним јединицама Росу, предузети све мјере како би уклонили барикаде на сјеверу.

Србима је дат ултиматум од неколико часова да склоне све препреке са магистралних путева.

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је јуче Србе и Албанце да смире ситуацију и да сачувају мир. Он је Србе на Косову и Метохији позвао да буду сталожени, смирени, да не насједају на провокације, као и да поштују Еулекс и Кфор.

Претходни текстНафташи и трговци плаћају 3,21 милион КМ за казне
Сљедећи текстЂоковић почео са припремама за наредну сезону