Насловна Најновије Нафташи и трговци плаћају 3,21 милион КМ за казне

Нафташи и трговци плаћају 3,21 милион КМ за казне

136
0

На адресе бензинских пумпи и тржних центара у Српској стигле су казне тешке 3,21 милион марака због формирања виших цијена од дозвољених.

Из Инспектората Републике Српске саопштено је да републички тржишни инспектори интезивно контролишу формирање цијена на бензинским пумпама и у тржним центрима/маркетима. Од марта до краја новембра контролисана је 251 бензинска пумпа, а у 161 случају су утврђени пропусти по том основу.

– Због тога су им инспектори написали чак 328 прекршајна налога у вриједности од 2,21 милиона марака. Осим тога, забрањен је рад двјема пумпама – поручено је из Инспектората.

Када је ријеч о тржним центрима, односно маркетима, инспектори су контролисали њих 178, а чак у 118 случајева утврђено кршење прописа.

– Због непоштовање уредбе приликом формирања цијена о ограничењу марже у промету робе тржним центрима, односно маркетима, написана су 134 прекршајна налога у износу од милион КМ – навели су у Инспекторату.

Такође тржни центри кажњени су и са додатних 100.000 марака због неиздавања рачуна, погрешног истицање цијена, али и због тога што су појединим производима на рафовима били истекли рокови трајања.

У Инспекторату Републике Српске подвлаче да су контролисали и поштовање марже у мљекарама и то у „Мљекопродукту“ из Козарске Дубице, мљекарама „Пађени“ из Билеће и „Дуле“ из Бијељина. Од три мљекаре у једној је утврђено прекорачење марже, због чега су им изречена казна и наложено враћање цијене.

Под лупом инспектора у протеклих десет дана били су и пекари. Контролисано је њих 30, а код половине су утврђене неправилности, због чега им је изречена казна од око 15.000 КМ.

– Углавном се ради о мањим неправилностима, а само код два субјекта изречене су мјере због прекорачења марже – подвукли су инспектори.

Међутим, иако су инспектори стално на терену и кажњавају због кршења прописа при формирању цијена, трговци, нафташи, али и остали субјекти не коригују своје цјеновнике и не снижавају цијене.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Стево Пуцар појашњава да је резултат што имамо све више цијене хране то што трговци у тренутне цијене уграђују додатни раст инфлацији, за који предвиђају да ће се десити.

– Тако на примјер ако њима расту импути за десет одсто, онда ће они, рачунајући да ће цијене наставити да расту, подићи цијене за 15 одсто да би се уградили и у тај будући раст, а не само онај који се десио. На тих пет одсто они могу да зараде много више него што ће платити казну – рекао је раније “Гласу” Пуцар и додао да због оваквих потеза трговаца имамо убрзавање раста цијена.

Инспектори су претходних дана контролисали и продавце пелета.

– Инспекција је контролисала 30 продаваца пелета, а у девет случајева су утврђене неправилностима. Због тога су им издали шест прекршајних налога од око 40.000 КМ. Одузето је и и 35,5 тона пелета због непостојања документације о поријеклу робе – навели су у Инспекторату.

ИЗВОРглас српске,
Претходни текстОбавјештење Одјељења за стамбено-комуналне послове и цивилну заштиту Општине Источна Илиџа о зимском одржавању јавних површина
Сљедећи текстБорељ апеловао да Београд и Приштина деескалирају сукобе