Насловна Најновије Босна и Херцеговина добила статус кандидата за пријем у ЕУ

Босна и Херцеговина добила статус кандидата за пријем у ЕУ

142
0

Чланови Европског савјета дали су данас зелено свјетло чиме је Босна и Херцеговина званично добила статус кандидата за чланицу Европске уније, потврђено је из Брисела за РТРС.

Ова расправа одржана је само два дана након што је Савјет општих послова ЕУ усвојило закључак којим се препоручује да се Босни и Херцеговини додијели статус кандидата.

Европска комисија, која је за БиХ у октобру препоручила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, очекује да ће бити испуњено осам услова.

Приоритетно је усвојити измјене у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком савјету.

Други услов је усвојити закон о Високом судском и тужилачком савјету и закон о судовима БиХ.

Треће је донијети закон о спречавању сукоба интереса.

Четврти услов је предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала.

Пето је одлучно унаприједити рад на обезбјеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом, као и обезбјеђивању функционисања система азила.

Шести услов је обезбиједити забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања.

Седмо је гарантовати слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Осми услов је обезбиједити резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима – Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини – у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

 

ИЗВОРРТРС
Претходни текстФоча: Усвојен буџет за 2023. уз заједничке закључке власти и опозиције
Сљедећи текстДодик, Човић и Никшић потписали споразум