Насловна Најновије Фоча: Усвојен буџет за 2023. уз заједничке закључке власти и опозиције

Фоча: Усвојен буџет за 2023. уз заједничке закључке власти и опозиције

164
0

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас већином гласова буџет за 2023. годину у износу од 14.800.000 КМ, што је за 14,7 одсто више у односу на овогодишњи план буџета, односно за 12 одсто мање у односу овогодишњи ребаланс, који је, такође, усвојен на данашњој сједници.

Планирано је да у 2023. години буде прикупљено 10.601.000 пореских и 2.883.000 непореских прихода, а остало су грантови, трансфери и примици.

У овој години завршена је отплата два већа кредита, а није било новог задуживања, што ће, како је истакнуто, отворити могућности за веће инвестиције.

Највећи пораст на расходовној страни буџета биљеже издаци за нефинансијску имовину, односно за изградњу и прибављање зграда и објеката, те њихово инвестиционо одржавање и реконструкцију.

Средства за те сврхе повећана су са 1.274.800 на 2.074.000 КМ или за 62 одсто, а улагања ће се дефинисати накнадно општинским програмима.

Како је најавила извршна власт, у плану је и капитално улагање од око пола милиона марака, о чему ће одборници одлучивати на једној од наредних сједница.

Из буџета је видљиво да ће међу већим инвестицијама бити улагање од 300.000 КМ за рјешавање проблема одлагања отпада, а у ту сврху биће пренесена и неискоришћена средства из ове године.

Такође, како је наведено у образложењу одлуке о буџету, наставиће се активности на релаизацији изградње зграде за младе брачне парове.

Буџетом је, имајући у виду раст цијена енергената, роба и услуга, у наредној години предивеђано повећање плата запослених у општинској администрацији и општинским установама од око 13 одсто у односу на ову годину, што су, како је појашњено, још током 2022. године урадили републичка јавна управа и многе локалне заједнице.

То повећање неће се односити на нето плате функционера и нето одборничке паушале, јер је посебним закључком Скупштина одлучила да се разлика у повећању тих нето плата и паушала преусмјери у пронаталитетну политику.

Ова одлука донесена је на приједлог одборника СДС-а Душана Бодироге, а заједничким усаглашавањем одборника скупштинске већине и опозиције, као и начелника општине Милана Вукадиновића.

Такође, у оквиру расправе о издвајањима за удружења која заступају борачке категорије, скупштинска већина, опозиција и извршна власт усагласили су се да се издвоји додатних 5.000 за градњу спомен крста на Дубу и 3.000 КМ за довршетак споменика у Миљевини.

Буџетом за наредну годину, између осталог, предвиђена су повећања за студентске стипендије са 175 на 185 хиљада, субвенције за пољопривреду са 150 на 160 хиљада, за изградњу Храма Светог Саве са 60 на 110 хиљада, пронаталитетну политику са 130 на 150 хиљада, а та средства ће се додатно повећати закључком у вези са платама функционорена и паушалима одборника.

На већа средства могу да рачунају и удружења пензионера, ратних војних инвалида, Борачка и Организација породица погинулих, док су издвајања за спорт остала на 420.000, а смањене су субвенције за запошљавање са 220 на 160 хиљада, с обзиром да је, како стоји у образложењу, у овој години реализован један већи пројекат запошљавања приправника.

Одборници скупштинске већине похвалили су план буџета, оцијенивши га реалним и уравнотеженим, док су опозициони одборници навели да није видљива развојна компонента, па су приликом изјашњавања о усвајању буџета били суздржани.

На сједници је усвојен и ребаланс буџета за ову годину, којим су укупна средства повећана са 12.900.000 на 16.800.000 КМ.

До повећања прихода дошло је због већег прилива екстерних средстава, као и због већег ПДВ-а условљеног растом цијена.

Ове године реализовано је више од два милиона марака екстерних прихода, највише од Владе Српске за асфалтирање локалних путева, изградњу зграде за младе брачне парове и кућа за социјално угрожене, али и од међународних организација, Владе Федерације БиХ и Покрајинске владе Војводине за бројне инфраструктурне пројекте.

Тај износ је још већи ако се рачуна и милион марака које је Влада Српске уложила у асфалтирање путева, од чега је кроз буџет општине реализовано 105.000, а већи дио од 895.000 директно од Владе.

Начелник општине Милан Вукадиновић је напоменуо да је Влада Српске ове године, уз милион за локалне путеве, издвојила и додатних 454.000 за асфалтрање дионице пута десном обалом Таре, а што је резултат заједничког дјеловања локалне управе и рафтинг кампова, као и 800.000 за зграду за младе брачне парове.

Он је истакао да је заједничко учешће у пројектима добар рецепт и да ће општина наставити на тај начин да привлачи екстерне приходе, док планирање буџета заснива на средини између социјалног и инвестиционог сегмента.

За проблем депоније, Вукадиновић је навео да је недавно одржан састанак извршне власти и одборника да би се заједно, без обзира на политичке опције, пробало наћи рјешење за тај горући проблем, те да ће радна група информисати грађане о даљим корацима.

Такође, изразио је задовољство данашњим усаглашавањем ставова скупштинске већине, опозиције и извршне власти у вези са закључцима о буџету, што је, како је навео, путоказ како је потребно заједно дјеловати у интересу грађана без обзира на различите политичке опције.

Вукадиновић је рекао да ће извршна власт настојати да са двојицом новоизабраних народних посланика из Фоче Огњеном Бодирогом и Ненадом Лаловићем заједно наступа према републичким институцијама у борби за бољи живот грађана Фоче.

Фочански парламент данас је добио новог одборника- Бранку Драгичевић, која је у клубу одборника СДС-а замијенила Огњена Бодирогу.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстМанифестација Дани Војина Комадине(ВИДЕО)
Сљедећи текстБосна и Херцеговина добила статус кандидата за пријем у ЕУ