Насловна Најновије Бранимир Главаш проглашен кривим за злочине над Србима

Бранимир Главаш проглашен кривим за злочине над Србима

217
0
Објављена је неправоснажна пресуда у поновљеном суђењу Бранимиру Главашу и оптуженицима за ратни злочин над осјечким Србима 1991. у случајевима „Гаража“ и „Селотејп“. Проглашени су кривима.
 
Главаш je осуђен на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године.
 
Осим Главаша, на четири година затвора неправоснажно је осуђена Гордана Гетош Магдић, некадашњи командир вода специјалне јединице за диверзантско-извиђачке намјене Оперативне зоне Осијек, док су припадници тог вода Дино Контић и Здравко Драгић осуђени на по три године.

Жупанијски суд након поновљеног суђења Главаша је поновно прогласио кривим за ратни злочин над српским цивилима, због чега је већ одслужио већину раније досуђене казне.

Нова неправоснажна пресуда донесена је након једног од најдужих поступака хрватског правосуђа.

Уз Главаша је на објаву пресуде дошла и оптужена Гордана Гетош Магдић, док се Дино Контић и Здравко Драгић нису појавили у судници.

Главаш и други оптужени поновили су на рочишту средином јануара пред загребачким Жупанијским судом да нису криви за ратни злочин над осјечким Србима у случајевима за које је оптужница измијењена због смрти двојице оптужених Ивице Крњака и Тихомира Валентића.

Загребачко Жупанијско тужилаштво одбацило је у октобру 2021. кривичну пријаву коју је Главаш поднио против некадашњег крунског свједока Крунослава Фехира због убиства Чедомира Вучковића у Осијеку у августу 1991. године.

Фехир је током првог суђења Главашу био крунски свједок тужилаштва с обзиром на то да је у доби од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске бојне, међу осталима, био свједок мучења Чедомира Вучковића којег су тјерали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

Главаш је бивши политичар који је најприје био у ХДЗ-у, а потом је основао и властиту странку.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одрадио и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ, где је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Али, Уставни суд је у јануару 2015. укинуо правоснажну осуђујућу пресуду и суђење Главашу и другима оптуженим поново започео 2017, те је још једном испочетка кренуло у октобру 2021. године.

ИЗВОРРТРС, фото: EPA/FEHIM DEMIR - илустрација
Претходни текстИстру захватило невријеме, у Ровињу море поплавило шесталиште
Сљедећи текстАлександар Џомбић ослобођен оптужби