Насловна Најновије Александар Џомбић ослобођен оптужби

Александар Џомбић ослобођен оптужби

260
0
Бивши премијер Републике Српске Александар Џомбић у бањалучком Окружном суду ослобођен је оптужби да је злоупотријебио положај при додјели кредита Инвестиционо развојне банке РС (ИРБ РС) од 19.4 милиона марака фирми “Енерголинија”.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић.

Републичко тужилаштво је против Џомбића оптужницу подигло 31. децембра 2021. године, а она је измијењена по окончању доказног поступка 17. октобра ове године. Ради се о мањим промјенама, њеном уређењу, а кривично дјело остало је исто злоупотреба службеног положаја или овлашћења. 

Џомбића терете  да је  био свјестан да спорни  кредит од 19,4 милиона КМ одобрен “Енерголинији” неће моћи бити враћен због неспособности фирме.

Терете га  да је звао тадашњег директора ИРБ-а РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за  одобрење кредита “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијела захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Суђење је почело 17. марта 2022. године, а међу саслушаним свједоцима током овог процеса били су предсједник Републике Српске Милорад Додик, тренутни члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те министар енергетике и рударства у Влади РС и лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Суђење Џомбићу више пута је и одгађано, а између осталог, три рочишта нису одржана због недоласка вјештака којег је ангажовало Тужилаштво. Суђење је у једном наврату одгођено јер се оптужени Џомбић и његов адвокат нису појавили на суду.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстБранимир Главаш проглашен кривим за злочине над Србима
Сљедећи текстБубић: Убрзање кривичног поступка против Додика нема упориште у закону