Насловна Најновије Костовић: Закон о медијима – рјешење за највећи број проблема

Костовић: Закон о медијима – рјешење за највећи број проблема

46
0

Потпредсједник Удружења новинара Републике Српске Мира Костовић, рекла је да ће највећи број проблема које данас има заједница медијских радника, бити ријешен доношењем закона о медијима.

„Ову област неопходно је законски уредити, а то је било потребно и прије усвајања измјена Закона о клевети“, рекла је Костовићева поводом обиљежавања 3. маја – Дана слободе медија.

Према њеним ријечима, Удружење новинара Републике Српске максимално се ангажује да се припреми што обухватнији закон о медијима, за чије је креирање неопходно укључивање професионалне медијске заједнице.

„У времену када свако може креирати интернет сајт, бити потпуно анониман, а називати се медијем и новинаром, притом не поштујући правила професије, мора се јасно рећи шта су медији и новинари, а шта нису“, рекла је Костовићева.

Она је напоменула да запослени у медијима већа права могу имати, само ако се у друштву препозна и законски дефинише прави медиј и професионални новинар.

Костовићева је рекла да постоје медији који не поштују закон, склапају неадекватне уговоре о раду у односу на обавезе и одговорност, те исплаћују минималац на рачун, а остатак „на руке“.

„То није проблем који може ријешити заједница медијских радника, тиме се морају бавити надлежни органи“, навела је Костовићева.

Она је напоменула да уз повећан број медија, новинари имају већи избор да бирају боље послодавце, те упозорила да је одговорност коју имају новинари ријетко једнака висини зараде, а још рјеђе услови рада мјесту у друштву које новинари заслужују.

Костовићева сматра да је слобода медија у Републици Српској и даље ограничена, јер су новинари, нажалост, често мета вербалних и физичких напада.

Она напомиње да за креирање такве атмосфере одговорност сносе сви учесници јавног живота, те да нападе на новинаре, позиве на линч и омаловажавања треба оштрије санкционисати.

„Не могу се новинари који професионално обављају радне задатке истицати као проблем, само зато што раде свој посао“, нагласила је Костовићева.

Дан слободе медија обиљежава се у свијету 3. маја, с циљем подизања свијести о значају слободе и независности медија.

ИЗВОРсрна, фото Фронтал.рс
Претходни текстВишковић честитао Међународни дан слободе медија – подршка слободи изражавања
Сљедећи текстПСД “Трескавица“: У понедјељак Васкршња дјечија радионица