Насловна Магазин Култура „Бранково коло“ почиње 9. септембра у Сремским Карловцима

„Бранково коло“ почиње 9. септембра у Сремским Карловцима

177
0

Манифестација „Бранково коло“ посвећена српском пјеснику Бранку Радичевићу биће одржана од 9. до 19. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Манифестација, која се одржава 51. пут, протицаће у знаку 175. годишњице штампања у Бечу /1847/ прве књиге „Песме“ Бранка Радичевића, затим „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша, „Новог завјета“ у преводу Вука Караџића и студије „Рат за српски језик и правопис“ Ђуре Даничића, саопштено је из „Бранковог кола“.

Скуп у Карловачкој гимназији у 11.00 часова свечано ће бесједом о Радичевићу отворити пјесник Братислав Милановић, а славној глумици Мири Бањац биће уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за животно дјело.

У драмском дјелу програма наступиће глумица Весна Чипчић и млада глумица Даница Петровић, које ће говорити чувене Бранкове пјесме „Враголије“ и „Укор“, а наредних дана придружиће им се и Татјана Матеша са поезијом антологијских пјесника.

У Карловачкој гимназији своје пјесме говориће и пјесници разних генерација, већина лауреати „Бранковога кола“, док ће у музичком дијелу програма наступити хор и ансамбл „Змај Јовине гимназије“ из Новог Сада, који ће по традицији извести и химну „Бранково коло“ Светолика Пашћана Којанова, а оперска пјевачица и пијанисткиња Весна Аћимовић и Маја Грујић извешће Бранкову пјесму „Девојка на студенцу“.

Другог дана манифестације, на Стражилову, пјесници и умјетници ће ходочастити до Бранковог гроба, на који ће пјесник Божидар Мандић положити цвијеће и прислужити свијећу.

Мандићу ће потом код „Бранковог чардака“ бити уручена награда „Стражилово“ за животно дјело, док ће двије младе пјесникиње Данијела Регојевић из Бањалуке и Драгана Лисић из Новог Сада примити дипломе награде „Стражилово“ за најбоље пјесничке првенце објављене у Бранковом колу, а специјална награда „Стражилово“ биће уручена Панорами поезије ђака чувене Змај Јовине гимназије.

У наставку прогрма, код споменика Бранку, ђаци Карловачке гимназије прочитаће пјесме „неумрлих пјесника“, који су преминули у посљедње двије године, затим ће бити одржан традиционални „Стражиловски митинг поезије“.

Књижевнику Ранку Рисојевићу из Бањалуке свечано ће бити уручена Међународна награда „Бранко Радичевић“ за укупни пјеснички и књижевни опус, након чега ће наступити пјесници, као и појци Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“, млади умјетници, оперска пјевачица Александра Коцић и пијаниста Лука Петровић, добитници престижних стипендија из Фонда Меланије Бугариновић.

У оквиру „Бранковог кола“ биће одржан парастос Бранку Радичевићу у Саборној цркви Светог оца Николаја, као и јубиларни 30. Филозофски симпозијум о теми „Филозофија и нова реалност“, на којем ће учествовати 30 угледних филозофа, те скуп о хришћанским темама, на којем ће говорити и епископ сремски Василије.

У рубрици „Разговори с писцима“ биће приређена два програма, један у новосадској гимназији „Исидора Секулић“, а други у Карловачкој гимназији, гдје ће говорити Анђелко Анушић, добитник „Кочићеве награде града Бањалука“ за укупно литерарно дјело.

У рубрици „Ријетке књиге“ биће промовисан „Алманах тајног ђачког друштва из Тузле“ /поезија и прозни радови настали у бихаћком затвору „Кула“ 1915. године/, а у знак сјећања на Бранка-шахисту биће одржан 34. Пјеснички шаховски турнир у Новосадском шаховском клубу, гдје ће млади шахисти играти шах са младим пјесницима.

Предсједник „Бранковог кола“ Ненад Грујичић рекао је да ће се, осим доказаних и афирмисаних стваралаца из разних области, појавити много младих талената на овогодишњем догађају, које је потребно подржати.

„Бранково коло“ је почело са радом 1972. године, а за двије године ће бити обиљежено и 200 година рођења /Алексија/ Бранка Радичевића.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВишковић: Наставићемо побољшавати привредни амбијент (ФОТО/ВИДЕО)
Сљедећи текстСП у одбојци: Србија са Аргентином за четвртфинале