Насловна Најновије Број погинулих близу 24.000; Потрага за преживјелима се наставља

Број погинулих близу 24.000; Потрага за преживјелима се наставља

120
0

У разорном земљотресу који је у понедјељак погодио југ Турске и Сирију погинуло је близу 24.000 људи, а више десетина хиљада је повређено. Спасиоци су у трци с временом – надају се да испод рушевина има преживјелих. Срушено је или оштећено више од 12.000 објеката и зграда.

Број погинулих након земљотреса који су ове недеље погодили Турску и Сирију попео се на 23.726, према последњим званичним подацима. У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.213, а повријеђено је 80.052, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Укупан број смртних случајева у Сирији износи 3.384. Број повријеђених у Сирији на свим погођеним територијама износи 5.245.

Тло и даље подрхтава. Након првих потреса услиједило је још 650 накнадних потреса. Предсједник Турске Ердоган каже да се земља суочава с катастрофом вијека. На сјеверозападу Сирије ситуација је још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лијекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених у потресу.

– Упркос чињеници да смо окупили један од највећих тимова за потрагу и спасавање у региону, са више од 140 хиљада чланова, на жалост нисмо били у могућности да реагујемо довољно брзо како смо се надали. Грађанима који не желе да остану у шаторима платићемо смјештај у кућама – каже предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Сиријерез Башар ел Асад наводи да кажу да је Запад дао приоритет политици у односу на хуманитарну ситуацију, али да то није тачно.

– Да бисте нечему дали приоритет у односу на нешто друго, обје те ствари морају да постоје. Хуманитарна ситуација не постоји за Запад. Нема људских осјећања, нити их је било у прошлости. У посљедњих 600 година, западна окупација се заснива на убијању и пљачкању људи – напоменуо је Башар ел Асад.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на сјеверозападу земље. Нема струје, лијекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.

ИЗВОРртрс/агенције
Претходни текстЦвијановић: Неприхватљиво да Бећировић користи посјету Америци да говори против Српске
Сљедећи текстКМФ „Танго“ у недјељу игра за Милоша