Насловна Најновије Будимир: Суспендовање студената српске националности скандалозно

Будимир: Суспендовање студената српске националности скандалозно

258
0

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да је скандалозно то што је Факултет за криминалистику, криминологију и безбједносне студије у Сарајеву суспендовао двије студенткиње српске националности које су биле изложене медијској хајци због објава на приватном профилу на Инстаграму.

– На основу притиска политичке чаршије најстрожије се кажњавају студенти. Сигурно је ово кажњавање по националној и вјерској основи. Оно што се дешава у високошколским установама и институцијама у Федерацији БиХ и неким заједничким институцијама напросто показује да имамо проблем српског кадра, а у овом случају српских студената – изјавио је Будимир за Срну.

Будимир је поручио да се сличне ситуације нису дешавале у Републици Српској у којој студира доста и Бошњака и Хрвата из разних дијелова БиХ.

– Они се у Републици Српској осјећају слободно, имају апсолутно исти третман, нити их ко на било који начин прозива, издваја. Српска је отворена за све, а посебно за популацију младих студената, што не можемо рећи за ФБиХ, конкретно за Кантон Сарајево – рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, ресорно министарство суспендованим студенткињама може помоћи на начин да им препоручи наставак студија на Факултету за безбједносне науке у Бањалуци, уколико то желе.

Студенткиње Валентина Вујичић и Слађана Тодић искључене су са Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву на захтјев декана, ради, како је наведено, грубог нарушавања угледа Универзитета и Факултета.

Оне су изложене су медијској и хајци својих колега и других из Федерације БиХ јер је једна од њих на личном профилу на „Инстаграму“ објавила фотографију са подигнута три прста, а друга фотографију генерала Војске Републике Српске Ратка Младића.

Тужилаштво БиХ је против њих формирало предмет и затражило материјал од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПожари и евакуације широм Медитерана (ВИДЕО)
Сљедећи текстОтворена преуређена дм продавница у ТЦ Бинго